Vybíráme gril na míru 2.díl

Vybíráme gril na míru 2.díl

Možná jste se již díky předešlému článku rozhodli pro gril na dřevěné uhlí či elektrický. Tento článek vám možná rozhodování ještě znesnadní, i plynové a vodní grily mají co nabídnout.

15126×

Plynový gril

Chtěli byste vyzkoušet něco moderního? Plynovým grilem jistě uchvátíte nejednu návštěvu. Používá se do nich nejen plyn jako palivo, ale u některých typů také lávové kameny, které skutečně pocházejí z vyhaslých sopek. Tyto kameny do sebe absorbují i odkapávající omastek, ale nevylučují se z nich škodliviny. Kameny mají též samočistící schopnost, před koncem grilování se rozžhaví na maximum a vypálí se v nich veškeré nečistoty. S lávovými kameny se lze setkat i u mnoha elektrických grilů.

Co je na plynovém grilu výjimečného

  • u levnějších variant je rošt zahříván plynovými trubkovými hořáky, které kryje plech, aby nedocházelo ke spalování kapajícího omastku
  • u dražších grilů je zdrojem tepla plynový hořák, nad nímž jsou naskládány lávové kameny, které sálají a vyvolávají tak romantickou atmosféru
  • u takzvaných RBS grilů jsou navíc po bocích umístěny dva keramické hořáky, které umožňují rovnoměrné zahřívání pokrmu
  • jedná se o zdravější variantu grilování
  • gril je v mžiku rozpálen a připraven k opékání
  • regulací plamene hořáku regulujeme i teplotu opékání

Ruce pryč od plynového grilu, jestliže

  • nechceme investovat minimálně tři tisíce korun do "primitivnějších" plynových grilů, ale spíše až desítky tisíc do modernějších variant
  • je pro nás problém kupovat čas od času nové lávové kameny
  • nejsme příliš tělesně zdatní v případě jeho přemisťování, grily mohou vážit i 30 kilo
  • máme strach z propanbutanových lahví a také nás čekají výdaje na jejich doplnění, hodinou grilování se spálí asi 500 g plynu

Vodní gril

Možná jste o něm ještě neslyšeli, ale skutečně existuje. Mezi ohništěm, ve kterém topíme dřevem z listnatých stromů, a roštem je umístěna vodní lázeň, do níž odkapává tuk. Vzhledem připomíná spíše prádelní hrnec než gril, ovšem toto malé negativum vyváží mnohá pozitiva.

Čím nás vodní gril zaujme

  • maso se ohřívá ve směsi vodní páry, tepla a dýmu a simuluje tak jakousi horkovzdušnou troubu
  • grilování ve vodním grilu je zdravé
  • jídlo se celou dobu připravuje bez naší asistence, nemusíme je obracet, připraví se rovnoměrně a je šťavnaté, i když přípravu o několik minut "přetáhneme", podobně jako při nepřímém grilování
  • ve vodním grilu v pohodě připravíme i 3 celá kuřata najednou

Proč si jej nepořizovat

  • bohužel zatím neexistuje širší nabídka na trhu
  • vodní grily jsou nákladnější na pořízení, stojí zhruba 4500 korun.

Tak nevím milí čtenáři, který z grilů si vybrat, pro každého je prioritou něco jiného, snad alespoň tento článek napomohl k tomu lépe se orientovat v nabídce grilů.

Vybíráme gril na míru 1.díl

Tipy redakce na grilované pochoutky 

Grilovaná kuřecí křídla se speciální sladko-pálivou omáčkou
(doba přípravy 45 min )

Grilovaná kuřecí prsa
(doba přípravy 1 hod )

Grilovaná vepřová žebírka s oblohou
(doba přípravy 45 min )

Grilovaná krkovice s chutí kari
(doba přípravy 45 min )

Foto: Profimedia

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena