Vaření.czMagazínVybíráme gril na míru 1.díl

Vybíráme gril na míru 1.díl

Vybíráme gril na míru 1.díl

Teplé počasí je jako dělané na grilování. Jak ale vybrat správný gril vhodný právě pro nás?

14959×

Úprava masa pomocí grilování je v podstatě stejně stará jako vynález ohně. Nerezové rošty samozřejmě měly své předchůdce v primitivních roštech ze syrového dřeva a také v dnes stále oblíbených dřevěných proutcích, na které se maso napichovalo.

Jak se rozhodnout pro správný gril?

Dnes není tak jednoduché přijít do obchodu a říci: "Dobrý den, prosil bych jeden gril." Prodavač na nás spustí něco o grilech elektrických, plynových, grilech na dřevěné uhlí, nebo dokonce o grilech vodních. Pro každého je vhodný jiný druh. Rozhodnutí se většinou podřizuje ceně grilu, jeho skladnosti, náročnosti obsluhy a údržby, bezpečnosti, počtu strávníků a také tomu, kde budeme většinou grilovat. Pro někoho je důležitý i estetický dojem. Pamatujme i na to, zda se nám u grilu nebudou hodit i odkládací stolky a integrované poličky, případně různé grilovací kleště a další náčiní. U větších grilů oceníme i jejich pojízdnost, snadné rozkládání a tak dále.

Přednosti a slabé stránky grilu na dřevěné uhlí

Nejběžnějším typem grilu je na českých zahradách gril na dřevěné uhlí.

Proč je gril na dřevěné uhlí tak oblíbený

  • nespornou výhodou je nízká cena, tento typ grilu seženeme již za 300 Kč
  • je mobilní, snadno jej přeneseme a uklidíme
  • litinové grily jsou poměrně stabilní a dobře vedou teplo
  • grilování na dřevěném uhlí má i nezaměnitelnou atmosféru

Má však i slabé stránky

  • nejlevnější plechové grily skýtají nebezpečí ve své nízké stabilitě
  • ne každý zvládne snadno rozžhavit uhlíky
  • v podstatě nelze regulovat teplotu ohřevu
  • tuk, který odkapává do dřeva, způsobuje uvolňování škodlivin - zabránit tomu můžeme takzvaným nepřímým grilováním pod poklopem, nebo vložením hliníkové misky, do které tuk odkapává
  • musíme se zásobit dřevěným uhlím, dřevem případně briketami

Přednosti a slabé stránky elektrického grilu

Bydlíte v panelovém domě, a přesto si chcete vychutnat grilované pochoutky? Řešením je elektrický gril.

Proč si vybrat elektrický gril

  • jeho cena je ještě stále poměrně rozumná, elektrické exempláře seženete již za 1000 Kč
  • grilovat můžeme prakticky kdekoliv i v bytě a na balkoně, z grilu neuniká kouř
  • pomocí termostatu si určíme, při jaké teplotě se má krmě grilovat
  • tento typ grilu se snadno udržuje a přemisťuje
  • na rozdíl od dřevěného uhlí je úprava na elektřině zdravější
  • stačí elektrický proud, není nutné dokupovat jiné palivo

Elektrický gril není dobrou volbou, pokud

  • dáváme přednost grilování v přírodě, není vždy jisté, že budeme v dosahu elektřiny
  • si chceme užívat také typickou vůni grilování

V tomto článku jsme si představili dva nejběžnější typy grilů. V příštím se těšte na plynový gril a také poměrně málo známý vodní gril.

Skvělé recepty na grilovací sezónu

Grilovaná vepřová žebírka s oblohou
(doba přípravy 45 min )

Grilovaná rajčata
(doba přípravy 30 min )

Grilovaná medová stehna
(doba přípravy 45 min )

Grilovaná krkovice s chutí kari
(doba přípravy 45 min )

Grilovaný hermelín
(doba přípravy 20 min )

Grilovaný losos
(doba přípravy 30 min )

Foto: Profimedia

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena