Velikonoce - co si pod tímto slovem vybavíme? Mnozí z nás si představí mazanec, velikonočního beránka, jidáše, ale především malovaná vajíčka, která se na Velikonoční pondělí rozdávají malým koledníkům.
Vejce je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitamínů, minerálů, ale také pro nás nepříznivého cholesterolu. Bílek obsahuje vaječné bílkoviny, které jsou z 20 % zodpovědné za potravinovou alergii. Ta se projevuje nadýmáním, žaludečními potížemi, vyrážkou či ekzémem. Zvlášť rizikoví jsou kojenci a batolata. Proto bychom se měli vajíčku do 3 let věku dítěte vyvarovat, hlavně máme-li v rodině prokázanou alergii na vejce, nebo trpí-li dítě ekzémem. Dále je v bílku lecitin, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Žloutek je především bohatý na vitamíny (B, E a A), minerály (vápník, hořčík a fosfor) a cholesterol, který ve větším množství nepříznivě působí na naše cévy. Množství cholesterolu v jednom žloutku se rovná maximální doporučené denní dávce. Lidé, kteří trpí vyšší hladinou cholesterolu v krvi, by měli být s jejich konzumací opatrní. Kardiologové doporučují maximálně 4 vajíčka týdně. Podle Světové zdravotnické organizace je možno zkonzumovat 10 vajec, ale s tím, že bereme v potaz vejce obsažená v pečivu, majonéze, koláči a krémech. Některé zdroje uvádějí, že křepelčí vajíčka jsou zdravější. Není to tak úplně pravda. Křepelčí vajíčko obsahuje pouhých 50 mg cholesterolu, zatímco slepičí 250 až 340 mg. Nesmíme však zapomínat na fakt, že křepelčí vejce je podstatně menší než vejce od slepice, takže se v konečném důsledku množstvím cholesterolu příliš neliší.
Víte, jak správně skladovat vejce, aby vám vydržela až 3 týdny? Měli bychom je ukládat v misce do hlavní části lednice, nikoliv do dvířek, jak bylo a je zvykem. Miska by měla být dostatečně prostorná, aby kolem nich mohl proudit vzduch. Pokládáme je ostrou špičkou dolů. Bílek tak zůstane ve středu a není tak v kontaktu se vzduchovou kapsou na širším konci. Než začneme vařit, měli bychom si ověřit, zda je vajíčko skutečně čerstvé. Řada z nás jistě zažila tu situaci, kdy si do připravovaného pokrmu rozklepne zkažené vajíčko tzv. pukavec. To pak můžeme vše zahodit a začít znovu. Proto vám poradíme pár zaručených rad, jak poznat, zda je vajíčko čerstvé. V prvém případě ponoříme vajíčko do vody, je-li čerstvé, nevyplave nahoru. Dva až tři týdny staré vajíčko bude stát kolmo ke dnu nádoby. Další zkouškou je rozklepnutí. U čerstvého vajíčka se neslévá bílek se žloutkem. Vejce je pro většinu z nás téměř nenahraditelnou surovinou při vaření. Existuje také mnoho způsobů, jak vajíčka upravovat jako hlavní chod - vejce na hniličku, míchaná, ztracená vejce, omelety. Mnozí z nás jimi řešíme častou otázku: Co bude k večeři? Na co bychom měli v tomto případě pamatovat je, že vejce nahniličku, či míchaná, jsou daleko stravitelnější než vejce smažené či natvrdo uvařené. Teď je však čas Velikonoc. V pondělí budou chodit malí i velcí koledníci pro malovaná vajíčka. Proto vám poradíme, jak mít co nejlépe uvařené a ne převařené vajíčko. V první řadě bychom měli vědět, že vajíčka se musí vařit na mírném ohni. Při klokotavém varu vejce se snadno převaří a kolem žloutku se vytvoří nehezký zelený proužek. Proto je dobré vejce po uvaření ihned zchladit studenou vodou. Klasické vajíčko natvrdo vaříme 10 minut, po této době je bílek i žloutek ztuhlý. Převaříme-li vajíčko, bílek je gumovitý, žloutek sušší a kolem sebe má již zmíněný nazelenalý proužek. Buďte proto přesní na minutu! No a teď už nezbývá nic jiného než se pustit do obarvování, malování či jiného zdobení našich velikonočních kraslic.
Recept na vejce natvrdo krok za krokem
Co bylo dříve - vejce nebo slepice? Správnou odpověď asi nezná nikdo. Avšak natvrdo víme, že nejdříve je vejce syrové a až správnou úpravou docílíme vejce natvrdo.
Jak použít zbylá vejce? Zkuste vajíčkovou pomazánku podle našeho receptu
Vejce k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří. Dnes si připravíme výbornou pomazánku z přebytků vajec, kterou podáváme na čerstvém pečivu.
Recept na pošírované vejce krok za krokem
Pošírování pochází z francouzského slova "pocher" a označuje šetrnou přípravu jídla v horké (nikoli vroucí) vodě. Tato úprava ponechává jídlu hodnotné látky a původní chuť.
Nestíháte péct? Rychlé velikonoční recepty, které ještě zvládnete!
Možná také marně hledáte čas na velikonoční pečení. Našli jsme pro vás pár receptů, které zvládnete připravit bez zdlouhavých příprav. Beránek, mazanec, velikonoční nádivka i perníčky snadno a rychle.
Foto: Profimedia.cz
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena