
Zažili jste tu bezmoc, kdy se knedlíky během vaření rozpadly? Nebo byly po uvaření tak tvrdé, že byste jimi mohli zatloukat hřebíky? Pojďte si s námi připravit domácí houskové knedlíky podle receptu krok za krokem.
Domácí houskový knedlík je to malý zázrak, který - když se povede - dotáhne každý talíř svíčkové nebo segedínského guláše k dokonalosti.
Knedlíky běžně vaříme ve vroucí vodě. Oblíbené je však i vaření v páře, protože pára je k těstu šetrnější a knedlíky nejsou po uvaření rozmočené.
Po uvaření knedlíky vždycky hned propícháme špejlí nebo vidličkou, aby z nich mohla uniknout pára. Tak zabráníme zdrcnutí knedlíku. Pro lepší chuť a lesk můžeme knedlíky po uvaření potřít rozpuštěným máslem.
-> Houskové a bramborové knedlíky: Naučte se je připravit je jako mistři
Přestože příprava domácích houskových knedlíků připadá mnohým náročná, s naším receptem na houskový knedlík krok za krokem jej ale opravdu zvládne každý.
Není třeba se ničeho obávat. Jen je ideální, stejně jako u většiny kynutých těst, připravit si suroviny dostatečně dopředu, aby měly pokud možno stejnou teplotu.
Na klasické 2 šišky houskových knedlíků si připravíme 1/2 kg polohrubé mouky, 300 ml mléka, 25 g čerstvého droždí, 1 vejce, 2 housky, sůl a cukr.

Do hlubší mísy si prosejeme mouku se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek.
Do důlku rozdrobíme droždí, které posypeme lžičkou krupicového cukru.

Na droždí nalijeme 3 - 4 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

Během čekání na kvásek pokrájíme obě housky na drobné kostičky.

Ve zbylém mléce dobře rozšleháme vejce.

Na vzešlý kvásek přilijeme mléko s rozšlehaným vejcem.

Nejlépe širší vařečkou dobře zpracujeme v těsto.

Přibližně po 3 minutách hnětení těsta přidáme pokrájené žemle.

Těsto opět důkladně propracujeme vařečkou a nakonec lehce zaprášíme polohrubou moukou.

Mísu s těstem přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 40 minut kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rukama ještě chvíli prohněteme.

Z hotového těsta připravíme dvě přibližně stejné šišky a necháme 10 - 15 minut odpočinout.

Nakynuté knedlíky vaříme v osolené vodě z každé strany 9 minut a poté vyjmeme opět na vál.

Uvařené houskové knedlíky nakrájíme pomocí režné nitě a servírujeme na talíř.

Houskové knedlíky se hodí ke svíčkové nebo rajské omáčce, ke klasickému knedlo vepřo zelu, ale i k ostatním omáčkám a pečeným masům.

Recepty, které se mohou hodit:
Kynuté houskové knedlíky z čerstvé housky
Vaříme levně: Jak připravit nejlepší klasické bramborové knedlíky?
Přemýšlíte, jak připravit klasické bramborové knedlíky, které budou nadýchané, pevné a nerozvaří se? Bramborové knedlíky jsou v české kuchyni a dalších kuchyních střední Evropy nepostradatelné. V každé oblasti si mohou připravovat trochu jinak, přestože základ z brambor, vajec a mouky je vždy stejný. V článku najdete osvědčený postup i suroviny a tipy, jak se vyhnout nejčastějším chybám. Jak připravit nejlepší bramborový knedlík, jakou může mít podobu a k čemu ho podávat?
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena