Chvála řepě!
Červená řepa pochází z Blízkého východu a Středomoří. Obsahuje mnoho minerálních látek - sodík, draslík, vápník, hořčík a jiné další. Z vitamínů obsahuje zejména vitamín E a vitamíny skupiny B. Řepa podporuje krvetvorbu, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje činnost jater a žlučníku. Prospívá při léčbě hypertenze, arterosklerózy a dalších onemocněních srdce a krevního oběhu. Ceněna je rovněž při nádorovém onemocnění. Obecně je řepa známá jako jedna z nejléčivějších potravin prodlužující život.
Bulva (kořen) se při vaření používá syrová i vařená. Mladé lístky výhonků můžeme přidat do salátu. Konzumuje se také řepná šťáva.
Tip
Chcete-li řepu dobře uskladnit, vložte ji do bedničky se zvlhčenými pilinami nebo pískem a umístěte ve sklepě. Pokud máte pouze balkon, bedničku obalte polystyrenem. Řepa potřebuje izolaci proti velkému chladu.
Boršč s červenou řepou
Ingredience
1 cibule, 100 g celeru, 100 g mrkve, 100 g petrželového kořene, 100 g červené řepy, 100 g syrového nebo kvašeného zelí, 3 brambory, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 velký bobkový list, 1 lžička mleté papriky, 1 lžičky bazalky nebo nati řebříčku, sůl, popř. vinný ocet, sekaná petrželová nať, 2 lžíce kysané smetany
Postup
Červenou řepu očistíme, nakrájíme na kostičky a podusíme zvlášť na oleji. Očistíme a nakrájíme zeleninu. Brambory a mrkev na kolečka, celer a petržel na jemné hranolky, zelí na jemné nudličky. Na zbylém oleji osmažíme jemně nakrájenou cibuli, zapražíme mletou papriku a zalijeme 1 l vody. Přivedeme do varu a vkládáme zeleninu v tomto pořadí: mrkev, petržel, celer, zelí, podušená červená řepa a brambory, vždy s odstupem - asi 2 minuty. Vše povaříme ještě 10 minut s bobkovým listem a bazalkou. Dochutíme solí, popř. octem a necháme ještě asi 15 minut v teple rozležet. na talířích zdobíme sekanou petrželovou natí a lžičkou kysané smetany. Hodí se i jako lehké hlavní jídlo s celozrnným chlebem.
Kysané zelí s červenou řepou a jablkem
Postup
Nastrouháme najemno červenou řepu a jablko ( můžeme přidat i křen ). Vše smícháme a podáváme jako přílohu k hlavním jídlům.
Šebestiánský salát
Ingredience
celer 350g, červená řepa 350 g, brambory 200 g, sójová majonéza, mořská sůl, kmín, klíčky řeřichy
Postup
Samostatně uvaříme omytý neoloupaný celer, červenou řepu ve slupce a brambory. Vychladlé brambory nakrájíme na kolečka, přidáme nakrájený oloupaný celer a řepu, k zelenině vmícháme majonézu, dochutíme solí a ozdobíme klíčky. Podáváme chlazené.
Rýžové placičky s červenou řepou
Ingredience
1 velká červená řepa, 160 g rýže (nejlépe kulatozrnná Natural), 80 g tvarohu, 1/2 polévkové lžíce olivového oleje, 200 ml piva, 160 g sýra, 50 g oliv bez pecek, 3 polévkové lžíce sezamu, 1/4 čajové lžičky soli, 1/2 čajové lžičky koriandru, 1/2 čajové lžičky mleté sladké papriky, máslo
Omáčka: 150 g zakysané smetany, 3 polévkové lžíce sladké smetany, 1/2 čajové lžičky kopru, 1/4 čajové lžičky mořské soli, 1 polévková lžíce sezamového oleje
Postup
Neloupanou červenou řepu přivedeme k varu a 20 - 30 minut necháme vařit. Smícháme rýži, tvaroh, olivový olej a pivo a necháme 30 minut ležet. Olivy rozpůlíme a dohromady se sýrem a sezamem přidáme k odležené směsi s rýží. Okořeníme mořskou solí, koriandrem a paprikou.
Na pánvi rozpustíme máslo a pomocí polévkové lžíce tvoříme placičky, které na másle smažíme. Pod pokličkou opečeme rýžové placky na jedné straně dozlatova. Opatrně otočíme a bez pokličky opečeme na druhé straně (každá strana trvá asi 6 - 8 minut). Případně ještě přidáváme trochu másla.
Zároveň se smažením ochladíme řepu ve studené vodě a oloupeme. Nakrájíme na proužky. Zakysanou smetanu smícháme se smetanou, koprem, mořskou solí a sezamovým olejem. Rýžové placky servírujeme s proužky červené řepy a smetanovou omáčkou.
Foto:
Profimedia.cz