Stále v našich domácnostech zůstavají velmi oblíbené mošty a protlaky z nejrůznějšího ovoce. Proto v tomto článku najdete několik rad, jak správně zpracovat ovoce do těchto dobrot.
Ovocné mošty připravujeme z jablek, hrušek, bobulovitého a peckového ovoce. Jablka a hrušky rozdrtíme na elektrických drtičích na ovoce. Bobulové a odpeckované ovoce rozdrtíme a současně prolisujeme, nebo je umeleme na mlýnku na maso (třešně, višně, švestky). Ovoce necháme odležet ve vyšších nádobách, pak opatrně slijeme šťávu a umístíme ji do chladu nejdéle na 24 hodin. Čirou šťávu sterilujeme jako kompot a ze zbytku směsi můžeme připravit marmeládu nebo ovocný protlak.
Džemy připravujeme z čerstvého a méně vyzrálého ovoce, k získání lepší chuti i vůně můžeme přidat i trochu dobře vyzrálého ovoce stejného druhu. Očištěné ovoce vypereme, odstraníme stopky nebo pecky, větší ovoce nakrájíme na kousky. Asi dvě třetiny ovoce, které obsahuje pecičky nebo tuhé slupky (rybíz, angrešt, jahody) odlijeme malým množstvím vody, krátce podusíme a horké prolisujeme (na mlýnku na lisování ovoce nebo sítem). Peckoviny s tuhými slupkami můžeme oloupat, ovoce měkké nebo s měkkými slupkami můžeme vařit přímo, ponecháme však stranou asi jednu třetinu dávky syrového ovoce, kterou přidáme do džemu až ke konci varu, aby ovoce zůstalo celé. Ovocný protlak nebo dvě třetiny měkkého ovoce, podlitého asi 3 lžícemi vody, vaříme v dávkách asi 1 kg prudkým varem za stálého míchání 5 - 10 minut. V širokém, nízkém kastrolu, potom vsypeme Pektogel promíchaný s moučkovým cukrem (pětinásobek hmotnosti Pektogelu, tj. 200 g cukru na 1 sáček Pektogelu o obsahu 40 g).
Při přípravě džemu z ovoce s vysokým obsahem pektinů (angrešt, rybíz, brusinky, jablka, meruňky, málo zralé ryngle) Pektogel nepoužíváme. Džem vaříme za stálého míchání, až je náležitě zahuštěn a ovoce změkne. Po částech přisypáváme krupicový cukr tak, aby se nepřerušil var, prudce vaříme, až džem zhoustne. Současně přidáme zbylou třetinu ovoce. Připravujeme-li džem z ovoce s malým obsahem kyselin, přidáváme před ukončením varu kyselinu citrónovou (1/2 - 1 lžičku na 1 kg ovoce) rozpuštěnou ve lžíci vody. Ukončení varu zjistíme tak, že vařící džem kápneme na studený talířek, po vychladnutí se snažíme kapku posunout prstem. Zůstane-li kapka vcelku se zkrabaceným povrchem, džem je hotový. Během této zkoušky vaříme džem jen mírným varem, aby se nepřevařil. Vařící džem plníme do skleniček (stejně jako marmeládu). Dávky cukru pro 1 kg očištěného ovoce:
Protlaky připravujeme ze všech druhů ovoce, které po očištění a nakrájení podusíme s trochou vody, prolisujeme, trochu odpaříme, podle chuti osladíme a okyselíme. Vařící naplníme do sklenic (opět stejně jako marmelády a džemy). Můžeme je také zmrazovat.
Klevely (rozvářky) jsou pomazánky z čerstvého a dobře vyzrálého ovoce, které krátce povaříme s přídavkem malého množství cukru (opravdu jen podle chuti) v malém množství vody. Jsou řidší konzistence. Připravujeme je téměř za všech druhů ovoce, jež může být i horší jakosti, přezrálé, avšak nikoliv tak měkké, aby se snadno rozvařilo. Vařící klevely naplníme do skleniček ovinutých vlhkou utěrkou, okraje skleniček ihned otřeme, připevníme vyvařená, horká víčka a skleničky obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí je otřeme a obrátíme zpět. Klevely je vhodné co nejdříve spotřebovat. Pokud máte ve svém okolí diabetika, měli byste si přečíst také něco o tom, jak lze zavařovat ovoce a připravovat kompoty, protlaky, mošty nebo klevely pro diabetiky.
Foto: Pixabay.com
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Marmelády a džemy k létu patří: Sáhněte i po netradičních surovinách
Jahody, rybíz, meruňky nebo třešně - marmelády a džemy z těchto druhů ovoce zná každý. Ale zkoušeli jste připravit džem z dýně, rajčat, brusinek a hrušek? Máme pro vás prima recepty, které vás chuťově překvapí.
Recept na domácí švestková povidla krok za krokem
Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. FOTORECEPT na domácí švestková povidla.