Sám název vína napovídá, že má spojitost s ledem. Ne, že by se snad podávalo ledově vychlazené, ale vyrábí se z hroznů, jež se sklízejí až po prvních mrazech. Teplota, která je určující pro sklizeň, je u nás alespoň -6 stupňů. V Německu je zákonem stanoveno -7 stupňů a v Kanadě je to ještě o stupínek méně. Hrozny, které tak na stromcích stráví zhruba o 2 měsíce déle, než je běžné, jsou dostatečně vyzrálé a obsahují velké množství cukru.
Historie hroznového vína
Je vždy zajímavé pátrat po tom, jak někoho napadlo udělat něco jinak, než je zvyklost. V tomto případě je otázkou, jak někdo přišel na to, nechat hrozny zmrznout? Možná ten kdosi na svůj vinohrad zapomněl, a když se tak z okna díval na první poletující sníh, uvědomil si, že své víno dosud neočesal. Nebo možná, že tehdy přišly mrazy nezvykle brzy a hrozny se musely sklidit namrzlé. Historikové se přiklánějí k druhé variantě a tvrdí, že první ledové víno bylo vyrobeno na sklonku 18. století v roce 1794 ve vinařské oblasti Franconia. Pravý rozmach ovšem nastal až ve 20.století. Státy mírného pásu pochopily, že nemohou příliš konkurovat tradičním výrobcům vín a tak se částečně zaměřily na výrobu netradičního ledového vína. Své místo na trhu si postupně našla vína německá, švýcarská, rakouská či kanadská. České a moravské vinohrady plodí hrozny určené k výrobě ledového vína od druhé poloviny 90. let, od roku 2000 jsou zařazena mezi vína přívlastková.
Netradiční výroba netradičního nápoje
Namrzlé hrozny se sklízí brzy z rána, nejdéle do 10 hodin, na etiketách ledových vín se dokonce můžete dočíst přesné datum, hodinu sběru i venkovní teplotu. Sběr probíhá většinou v druhé polovině prosince. Důležité je, aby hrozny při sklizni a zpracování nerozmrzly, aby proces lisování probíhal, jak má. Při lisování zůstávají krystalky vody uvnitř lisu a ven vytéká sladký mošt. V poměru ke vstupní hmotnosti hroznů je výlisnost pouze 20%. Dle zákona musí mít hroznový mošt cukernatost alespoň 27° NM, tedy normovaného moštoměru. Tento krkolomný název neznamená nic jiného, než že jeden stupeň NM odpovídá 1 kilogramu přírodního cukru ve 100 litrech moštu.
Po vylisování se mošt nechává kvasit. Děje se tak velice pomalu, někdy i celé měsíce, za udržení vysokého zbytku cukru a silného aroma. Víno výsledně obsahuje zhruba 9% alkoholu. Pro výrobu takového vína se však nehodí všechny odrůdy. Musí to být takové odrůdy, které odolají hnilobě a opadávání, tedy především Ryzlink rýnský a vlašský, Veltlínské zelené, Chardonnay, Sauvignon či Tramín rudý. Bohužel se však ještě nenašla odrůda, která by odolala špačkům a nenechavým lidem, proto je osud každé úrody předem značně nejistý a odráží se v ceně výsledného produktu. Víno se stáčí do malých lahví, často pouze o objemu 2 dl. Cena je přiměřená vysoké kvalitě a požitku, který z vína budete mít.
K čemu pít ledové víno
Ledové víno má často chuť a aroma po citrusech, medu či dokonce exotickém ananasu a mangu. Jako takové se hodí především ke sladké kuchyni, sladká chuť se navíc vzájemně neznásobí, ale spíše utlumí. Ledové víno se hodí také jako aperitiv. Především ale může být originálním dárkem pro vaše blízké.
Máte rádi ledové víno? Jste ochotni si za kvalitu připlatit?
Foto:
Profimedia.cz