Slavný návrat remosky

Slavný návrat remosky

50 let od svého vzniku slaví pro někoho více, pro někoho méně známý kuchyňský pomocník. Remoska. Už tehdy hospodyňky tvrdily, že jídlo v remosce je chutnější a voňavější.

26806×

Narodila se remoska

Možná si vzpomenete na mísu s velkým víkem, pod nímž se skrývaly všelijaké dobroty. V šedesátých letech stála na kuchyňské lince většiny domácností – chlouba české gastronomie jménem remoska. Tehdy se vyrobily téměř tři miliony remosek. Pekly se v ní buchty, vařilo maso, zavařovalo ovoce. Po čase tento kuchyňský spotřebič hospodyňky odložily jako zastaralý, doba mikrovlnek a teflonových pánví zastínila jeho slávu. Ne na dlouho. Výrobci remosek zapracovali na inovaci výrobního materiálu a nová remoska s teflonovým povrchem znovu dobývá srdce hospodyněk.

Vaření bez trápení pomocí remosky

Ptáte se proč se vyplatí vařit v remosce? Jak už bylo zmíněno, remoska se pyšní teflonovým povrchem, díky němuž můžeme na přípravu jídla používat jen minimum tuku, a přitom zaručeně nic nespálíme. Hlavní výhoda remosky ale spočívá v jednoduchosti přípravy pokrmů. Zpravidla do mísy dáme jen všechny příslušné ingredience a za příslušný čas víko remosky otevřeme a můžete servírovat. V remosce se vytváří pára odváděna přes dva ventily ve víku, což zaručuje šťavnatost pokrmu a zachování jejich biologických hodnot. Pokrm si také déle zachová svou vůni. Přestože se může zdát samotná tepelná úprava pokrmu dlouhá, remoska má malou spotřebu elektrické energie a vaření v ní je dokonce levnější než v klasické troubě.

Co umí remoska

Remoska griluje, peče, vaří, zavařuje, rozmrazuje, sendvičuje, dusí, smaží a mnohé další. Skládá se ze tří částí - mísy, stojánku a víka s topnou spirálou. Víko je opatřeno skleněným okénkem, které vám umožňuje kontrolovat obsah mísy.

V dnešní uspěchané době si nemůžeme dovolit trávit nad přípravou pokrmů několik hodin. Dáváme přednost rychlému vaření, které šetří biologickou hodnotu potravin. Požadavky na rychlost, jednoduchost a kvalitu výsledného pokrmu splňuje právě remoska. Vařily v ní naše maminky a babičky, a dnes se přesouvá až za hranice republiky a usnadňuje práci Američanům, Angličanům i Australanům. Remoska je jediným typicky českým gastronomickým výrobkem takového úspěchu a jistě se ráda ohřeje i u Vás doma.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Karmik

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena