Věděli jste, že naklíčením fazolí mungo se zvýší obsah vitamínu C o více než 500 %? A víte, jak na to?
Jakmile začnou semínka klíčit, obsah vitamínu se mnohonásobně zvýší. Zvyšuje se také stravitelnost naklíčených zrn: proteiny se rozkládají na aminokyseliny, polysacharidy na jednoduché cukry.
Naklíčená semena jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů
Klíčky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu C a E, obsahují velké množství enzymů, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Zanedbatelný není ani obsah dalších látek - zejména vitamínu A, D, vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku a fosforu. Výživná bomba v podobě klíčků je tak výborným způsobem jak posilovat svou imunitu. I zde ovšem platí heslo "všeho s mírou". Není třeba dopovat se více než polévkovou lžící klíčků denně.
Vařením se výživná hodnota klíčků rapidně snižuje, proto se zpravidla konzumují v syrovém stavu. Použití klíčků je široké: můžete je přidávat do zeleninových jídel a salátů, pomazánek, nasekat je na chléb s máslem nebo do polévky. Klíčky z obilí se pro svou oříškovou chuť hodí také k přípravě müsli. Naklíčená semena ale přidáváme do pokrmu vždy až těsně před jeho podáváním.
Ke klíčení se hodí v podstatě všechna semena jedlých rostlin s výjimkou fazolí, které obsahují malé množství jedu, jenž se ničí vařením. Z obilnin se využívá zejména pšenice, kukuřice, žito, ječmen a oves. Tyto obilky ale musí být bezplevé, nahé. Z luštěnin lze naklíčit čočku, neloupaný zelený hrách nebo sóju. Právě naklíčené zelené fazole zvané mungo se pyšní nejvyšším obsahem výživných látek.
K nakličování vybíráme kvalitní semena bez chemického ošetření, nejlépe kategorie bio. Dáme je na noc nabobtnat ve vodě. Musí být přitom zcela ponořená. Vodu slijeme, semena studenou vodou opláchneme a dáme do hlubokého talíře či misky napevno přikryté gázou. Misku umístíme na teplé vzdušné místo, ne však na přímé sluneční světlo. Semena několikrát denně proplachujeme. Díky gáze můžeme misku dnem vzhůru pohodlně okapat. Jednoduchou variantou je také vložit nabobtnalá semena do cedníku a na talíř a proplachovat je přímo v cedníku.
Klíčkový salát
(doba přípravy 25 min )
Singapurské nudle s kuřecím masem
(doba přípravy 45 min )
Paprikový salát s klíčky
(doba přípravy 25 min )
Cereální sušenky z pohankové lámanky
(doba přípravy 25 min )
Tajemství detoxikace: Tyto potraviny nelze při očistě organismu vynechat!
Strava při detoxikaci by měla být bohatá na vitamíny, minerály a zejména vlákninu. Naopak je nutné vyhýbat se tučným a mléčným pokrmům, masu, jednoduchým cukrům a konzervovaným pokrmům. Ale co má člověk vlastně jíst? Poradíme vám.
Jarní speciál: Dopřejte tělu detox a zatočte s jarní únavou
Detoxikace je základní prevencí většiny onemocnění lidského těla, posiluje lidskou mysl a zvyšuje odolnost organismu proti vnějším vlivům. Se slovem detoxikace se nejčastěji setkáváme v souvislosti s jarní únavou a jarním očistou organismu, vždyť přicházející jaro vyzývalo k očistě i naše předky – jarní postní doba měla naše tělo připravit již odpradávna na nové období. Ale jak začít? Které bylinky zařadit do svého jídelníčku? A víte, které suroviny naše tělo v postním období uvítá? Vše v dnešním speciálu zaměřeném na detoxikaci organismu, pitný režim a první dary přírody, které nalezneme při jarních procházkách.
Foto: Profimedia
autor Jarka Petrová
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena