Věděli jste, že naklíčením fazolí mungo se zvýší obsah vitamínu C o více než 500 %? A víte, jak na to?
Klíčení zvyšuje obsah živin. Jakmile začnou semínka klíčit, obsah vitamínu se mnohonásobně zvýší. Zvyšuje se také stravitelnost naklíčených zrn.
Vařením se výživná hodnota klíčků rapidně snižuje, proto se zpravidla konzumují v syrovém stavu.
Použití klíčků je široké: můžete je přidávat do zeleninových jídel a salátů, pomazánek, nasekat je na chléb s máslem nebo do polévky. Klíčky z obilí se pro svou oříškovou chuť hodí také k přípravě müsli.
Naklíčená semena ale přidáváme do pokrmu vždy až těsně před jeho podáváním.
Ke klíčení se hodí v podstatě všechna semena jedlých rostlin s výjimkou fazolí, které v syrovém stavu obsahují tzv. antinutrienty.
Z obilnin se využívá zejména pšenice, kukuřice, žito, ječmen a oves. Tyto obilky ale musí být bezplevé, nahé.
Z luštěnin lze naklíčit čočku, neloupaný zelený hrách, cizrnu nebo sóju. Právě naklíčené zelené fazole zvané mungo se pyšní nejvyšším obsahem výživných látek.
K nakličování vybíráme kvalitní semena bez chemického ošetření. Dáme je na noc nabobtnat ve vodě. Musí být přitom zcela ponořená. Vodu slijeme, semena studenou vodou opláchneme a dáme do hlubokého talíře či misky napevno přikryté gázou.
Misku umístíme na teplé vzdušné místo, ne však na přímé sluneční světlo. Semena několikrát denně proplachujeme. Jednoduchou variantou je také vložit nabobtnalá semena do cedníku a na talíř a proplachovat je přímo v cedníku.
Klíčkový salát
(doba přípravy 25 min )
Singapurské nudle s kuřecím masem
(doba přípravy 45 min )
Paprikový salát s klíčky
(doba přípravy 25 min )
Cereální sušenky z pohankové lámanky
(doba přípravy 25 min )
Tajemství detoxikace: Tyto potraviny nelze při očistě organismu vynechat!
Strava při detoxikaci by měla být bohatá na vitamíny, minerály a zejména vlákninu. Naopak je nutné vyhýbat se tučným a mléčným pokrmům, masu, jednoduchým cukrům a konzervovaným pokrmům. Ale co má člověk vlastně jíst? Poradíme vám.
Jarní speciál: Dopřejte tělu detox a zatočte s jarní únavou
Detoxikace je základní prevencí většiny onemocnění lidského těla, posiluje lidskou mysl a zvyšuje odolnost organismu proti vnějším vlivům. Se slovem detoxikace se nejčastěji setkáváme v souvislosti s jarní únavou a jarním očistou organismu, vždyť přicházející jaro vyzývalo k očistě i naše předky – jarní postní doba měla naše tělo připravit již odpradávna na nové období. Ale jak začít? Které bylinky zařadit do svého jídelníčku? A víte, které suroviny naše tělo v postním období uvítá? Vše v dnešním speciálu zaměřeném na detoxikaci organismu, pitný režim a první dary přírody, které nalezneme při jarních procházkách.
Foto: Profimedia
Autor:Jarka Petrová