
Zelné závitky jsou oblíbeným jídlem nejen u nás, ale i v mnoha jiných zemích. Najdeme je například v kuchyni turecké, srbské, ukrajinské, švédské nebo polské. Závitky v našem receptu jsou plněny mletým vepřovým masem a zalité smetanou.
Zelné závitky jsou vlastně velmi sympatické jídlo: je levné, chutné a efektní! Můžeme se setkat i s názvem holubky.
V některých regionech se na hotové holubky přidává ještě lžíce zakysané smetany nebo se servírují na lůžku z kysaného zelí – a z docela prostého jídla je rázem de luxe menu.
-> Oblíbené retro: Jak udělat plněné papriky a proč se do nich přidává rýže?
Na 6 zelných závitků budeme potřebovat:

Ze zelí vykrojíme část košťálu a celou hlávku pár minut povaříme ve vodě.
Zelné listy tak krásně změknou a půjdou lehce oddělit, aniž by se zbytečně trhaly.

Ze zelí oddělíme 6 listů a seřízneme tvrdý košťál.

Mleté maso smícháme s vejci a nadrobno nakrájenou cibulí.

Ochutíme solí, pepřem, tymiánem a majoránkou.

Zelné listy plníme masovou směsí a zavineme.
Kraje listů přehneme a klademe do vymazané zapékací mísy.
Aby se závitky nerozbalily, pokládáme je přehnutou částí dolů.

Na každý závitek položíme plátek másla a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

Jakmile začnou závitky zlátnout, přelijeme je smetanou, ve které jsme rozmíchali sladkou i pálivou papriku.
Zelné závitky plněné mletým masem pečeme dalších 15 minut.


Zelné závitky plněné mletým masem podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.
Recepty, které se mohou hodit:
Levná kuchyně aneb pět skvělých nápadů, co uvařit z hlávky zelí
Hlávka zelí, to je spousta dokonalého materiálu k vaření. A navíc stojí jen pár korun. V kuchyni čerstvé zelí snadno proměníme v nápadité křupavé saláty, sytou polévku, zapečené hlavní jídlo, klasickou přílohu i plněné závitky.
5 nejlepších zelných polévek, které milují všichni
Zelná polévka vždycky zasytí a prohřeje zkřehlé tělo. Zelí, ať už čerstvé nebo kysané, drží teplo a dodává polévkám objem a sytivost. Pokud patříte mezi milovníky zelí a hledáte inspiraci, vybrali jsme pro vás pětici nejlepších receptů, které si rozhodně zamilujete.
Coleslaw: Levný zelný salát, který dobyl svět. Připravíte ho, než bys řekl švec
Co potřebujete na salát coleslaw? Velmi málo. Celé kouzlo mají na svědomí obyčejné základní suroviny: zelí, mrkev a majonéza. S dochucením si můžete ještě pohrát, ve výsledku však vždy za pár korun získáte lahodný doplněk ke grilovanému masu, řízkům, steakům i hamburgerům.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena