
Recept na vánoční perníčky, které jsou hned po upečení krásně měkké, nepotřebují týdny odležet, což je obrovská výhoda. FOTORECEPT krok za krokem.
Pečení vánočních perníčků bývá mnoha rodiných rituál. Důležité je začít včas a dopřát perníčkům trpělivost. Ale kdo ji nemá, o perníčky přijít nemusí!
-> Perníčky jako žádné jiné? Vlastní perníkové koření udělá z vašeho cukroví jedinečný požitek
Perníčky během pečení nabydou jen trochu, těsto proto vyválíme na plát tlustý asi 3–5 mm. Perníčky pečeme je na 170 °C přibližně 8 až 12 minut do zlatova.
Hned po vytažení z trouby je můžeme potřít rozšlehaným vejcem, aby získaly efektní lesk.
Perníčky zdobíme až po úplném vychladnutí a ideálně i po odležení. Když perníčky trochu změknou, bude zdobení držet lépe.
Na dekorace používáme bílkovou polevu, případně cukrovou polevu, čokoládu nebo cukrové posypky. Perníčky uchováváme v uzavřené krabici, aby neztratily vláčnost.
-> Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Na perníčky budeme potřebovat 300 g hladké mouky, 120 g cukru moučka, 3 lžíce medu, 2 vejce, 100 g másla, 1 lžíci kakaa, 1,5 lžičky perníkového koření, 1/2 balíčku kypřícího prášku do perníku a bílek na potření.

Na vál prosejeme mouku s cukrem, přimícháme prášek do pečiva, přisypeme kakao a koření. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, vejce a med.

Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto.

Těsto na perníčky zabalíme do potravinářské folie a necháme přes noc odležet v lednici. Klidně však i déle.
Po tomto odležení se nám bude s těstem mnohem lépe pracovat.

Těsto na perníčky vyválíme na 3 - 5 mm silný plát.
Vál podsypeme moukou, aby se nám těsto příliš nelepilo.

Z těsta vykrajujeme pomocí formiček nejrůznější tvary.

Vykrájené perníčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem dál od sebe, protože při pečení trochu nabudou.
Vánoční perníčky pečeme na 175 °C 5 - 7 minut.

Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným bílkem, aby se leskly.

Perníčky podle tohoto receptu jsou ihned po upečení měkké.
Dálě zdobíme podle fantazie bílkovou cukrovou polevou, čokoládou, blanšírovanými mandlemi...

-> Jak na pečení a zdobení perníčků?
Recepta na perníčky, které se mohou hodit:
Vánoční perníčky s dřevěným dekorem
Cukroví pečené s láskou: Tradiční recepty po babičce
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena