Recept na valašskou kyselicu
1) Příprava surovin.
Na kyselicu budeme potřebovat 500 g kysaného zelí, 450 g brambor, 2 klobásy, 200 g zakysané smetany, 150 g slaniny, 1 cibuli, 30 g sušených hub, 30 g sádla. 2 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, celý kmín, sůl a případně i ocet.
2) Houby zalijeme vodou a necháme odstát, aby změkly.
3) Oloupané a na kostičky nakrájené brambory uvaříme ve vodě doměkka.
4) Kysané zelí můžeme, ale i nemusíme, podle kyselosti scedit a propláchnout.
Vezmeme druhý hrnec, vložíme pokrájené zelí a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a kmín. Povaříme doměkka.
5) Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky a klobásy na kolečka.
Ve větším hrnci rozpustíme sádlo, přihodíme cibuli, slaninu, klobásy a orestujeme. Po chvíli přisypeme scezené houby a ještě chvíli opékáme.
6) Z uvařeného zelí odebereme koření a přidáme k uzenině s cibulí.
7) Uvařené brambory přelijeme do polévky i s vodou, ve které se vařily.
8) Hladkou mouku rozmícháme v zakysané smetaně a zašleháme do polévky.
Valašskou kyselicu povaříme dalších 15 minut. Polévku podle chuti dosolíme, případně dochutíme octem.
9) Valašskou kyselicu podáváme jako hlavní chod samotnou nebo s čerstvým chlebem.
Valašská kyselica a finanční náročnost
Za uzeninu, brambory, sušené houby a kysané zelí zaplatíme 143 Kč. Zakysaná smetana, sádlo, cibule, mouka a koření nás vyjde na 17 Kč.
4 - 5 porcí této vydatné valašské kyselice uvaříme za 160 Kč.
Vyzkoušejte také:
Tradiční valašská kyselica
(doba přípravy )
Zelná polévka s fazolemi a slaninou
(doba přípravy 35 min )
Domácí zelňačka s uzeným a klobásou
(doba přípravy 1 hod )
Maminčina zelňačka
(doba přípravy 1 hod )