Vaření.czMagazínRecept na špenátové lasagne krok za krokem

Recept na špenátové lasagne krok za krokem

Recept na špenátové lasagne krok za krokem

Rádi byste při vaření využili mladý špenát, který je právě k dostání, případně vám roste ve skleníku nebo na zahrádce? Zapečte jej s lasagnemi a připravte tak výborný bezmasý pokrm, na kterém si pochutná celá rodina.

18761×

Recept na špenátové lasagne s ricottou

1) Příprava surovin.

Na 5 porcí špenátových lasagní si připravíme: 12 lasagní, 500 g baby špenátu, 200 g ricotty, 100 g parmazánu, 2 stroužky česneku, 700 ml mléka, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek a bazalku na ozdobu.

2) Nejprve si připravíme bešamelovou omáčku.

Do rozehřátého másla za stálého míchání vsypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Po minutě neustálého míchání po částech vlijeme mléko a přivedeme k varu.

3) Bešamelovou omáčku ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Do omáčky vsypeme 50 g strouhaného parmazánu a mícháme, dokud se sýr v omáčce nerozpustí.

4) Stroužky česneku oloupeme, nadrobno nasekáme a krátce opečeme na lžíci olivového oleje.

5) K česneku přidáme proprané listy mladého špenátu.

Můžeme přikrýt pokličkou a necháme pár minut prohřát, aby špenát změknul, přitom neztratil barvu.

6) Špenát osolíme a necháme chvíli vychladnout. Poté jej nasekáme a promícháme s ricottou.

7) Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Některé je třeba povařit v osolené vodě, jiné nemusíme upravovat vůbec.

Na dno lehce vymazané zapékací mísy rozložíme 3 plátky lasagní, na ně rozetřeme část bešamelu, špenátové směsi a opět rozložíme lasagně. Postupně vrstvíme tak, aby poslední vrstva končila špenátovou náplní.

8) Povrch špenátových lasagní posypeme zbylým parmazánem a zapékáme 50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Posledních 10 minut pečeme lasagně odkryté, aby povrch lehce zezlátl.

9) Špenátové lasagne s ricottou necháme chvíli vychladnout a můžeme podávat. Pokrm zdobíme lístky čerstvé bazalky.

Špenátové lasagne a finanční náročnost

Příprava bešamelové omáčky nás vyjde na 40 Kč, Špenátová náplň nás bude stát 90 Kč. Za lasagne a poslední vrstvu parmazánu dáme 55 Kč. Čtyři porce špenátových lasagní tak připravíme za 185 Kč.

Špenát i v dalších receptech, které stojí za to vyzkoušet

Dušený špenát z čerstvých listů
(doba přípravy 1 hod )

Dušený špenát s tofu
(doba přípravy 30 min )

Špenát s vejci a bramborem
(doba přípravy 1 hod )

Výborný špenát z čerstvých listů
(doba přípravy 25 min )

Špenátová polévka se smetanou
(doba přípravy 20 min )

Brambory zapečené se slaninou a špenátem
(doba přípravy 1 hod )



Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena