Recept na rybí polévku z lososa krok za krokem

Recept na rybí polévku z lososa krok za krokem

Recept na jemnou rybí polévku s kořenovou zeleninou a kousky lososa. Rybu lze zaměnit i za kapra či jinou bílou rybu podle toho, která nám chutná.

5185×

Kvíz: Jak dobře znáte vánoční tradice? Víte, co je pučalka a proč si lidé schovávají šupiny z kapra?

Jaké lidové zvyky a tradice se dodržují o Vánocích dodnes? A máte přehled, jaký mají tyto obyčeje význam? Prověřte si znalosti v našem vánočním testu. Možná v něm najdete i překvapivá zjištění.

Rybí polévka s lososem 

1) Příprava surovin. 

Na polévku si připravíme kus lososa či jeho odřezky, 2 - 3 mrkve, 1/2 menšího celeru, 2 kořenové petržele, 2 - 3 menší cibule, 4 lžíce hladké mouky, 30 g másla, 2 - 3 bobkové listy, pár kuliček nového koření, sůl a čerstvou petrželku. 

2) Zeleninu očistíme, mrkev s petrželí oškrábeme a celer s cibulí oloupeme. Vše nakrájíme na větší kusy. Rybu jen opláchneme, přípradně použijeme její odřezky.

Pokud použijeme hlavu, nezapomeneme odstranit žábry, jinak by byla polévka hořká. 

3) Do velkého hrnce vložíme zeleninu a rybí maso, přidáme bobkový list, nové koření a sůl. 

4) Obsah v hrnci zalijeme vodou a přivedeme k varu.

Vaříme asi 25 minut do změknutí masa. 

5) Obsah v hrnci scedíme a necháme vychladit. 

Maso zbavíme kostí a kůže, obereme a rozdělíme na menší kousky. Zeleninu také nakrájíme na drobnější kousky. 

6) V hrnci necháme rozpustit máslo, za stálého míchání vsypeme mouku a vzniklou jíšku opražíme do zrůžovění. 

Poté postupně přiléváme vývar a stále mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Necháme asi 5 minut provařit. 

7) Do zahuštěného vývaru vsypeme zpět maso a zeleninu a další 2 - 3 minuty provaříme.

Podle potřeby rybí polévku dochutíme solí, můžeme vmíchat i jemně nasekanou petrželku. 

8) Rybí polévku podáváme horkou. Můžeme přidat česnekem dochucené krutony či přikusovat pečivo. 

Rybí polévka z lososa a finanční náročnost

Za lososa či jeho odřezky si započítáme cca 100 Kč. Zelenina s kořením, máslo a hladká mouka nás vyjde na cca 40 Kč. Čtyři porce polévky tak připravíme za cca 140 Kč, samozřejmě v závislosti na celé rybě či odřezcích. 

Tradiční smažený kapr krok za krokem

Recept na vánoční klasiku - kapr v trojobalu krok za krokem.

Tradiční

Šest skvělých receptů na bramborový salát

Receptů na bramborový salát není nikdy dost, zvlášť v předvánočním čase. Možná dáváte přednost klasice, která nikdy nezklame, ale máme pro vás i recepty trochu netradiční, které mohou opravdu překvapit svou chutí. A pokud si hlídáte linii, nechybí ani dietnější verze salátu. Jednoduše - vybere si každý.

Šest

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena