
Recept na jemnou rybí polévku s kořenovou zeleninou a kousky lososa. Rybu lze zaměnit i za kapra či jinou bílou rybu podle toho, která nám chutná.
Rybí polévka z lososa je ideální spojení perfektní chuti a zdravého jídla. Maso lososa dodává vývaru typickou barvu, bohatou chuť a cenné živiny. Polévka je výživná, lehce stravitelná a zároveň elegantní, takže se hodí pro všední dny i pro slavnostní příležitosti.
Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny, kvalitní bílkoviny, vitamín D a minerály, které prospívají srdci i imunitě. Polévka se proto hodí do jídelníčků úplně všem.
Podávat ji můžeme s čerstvým chlebem nebo opečenou bagetkou.
-> Kapr v hlavní roli aneb Jak udělat z kapra hvězdu (nejen) vánočního stolu
Na polévku si připravíme kus lososa či jeho odřezky, 2 - 3 mrkve, 1/2 menšího celeru, 2 kořenové petržele, 2 - 3 menší cibule, 4 lžíce hladké mouky, 30 g másla, 2 - 3 bobkové listy, pár kuliček nového koření, sůl a čerstvou petrželku.

Zeleninu očistíme, mrkev s petrželí oškrábeme a celer s cibulí oloupeme. Vše nakrájíme na větší kusy. Rybu jen opláchneme, přípradně použijeme její odřezky.
Pokud použijeme hlavu, nezapomeneme odstranit žábry, jinak by byla polévka hořká.

Do velkého hrnce vložíme zeleninu a rybí maso, přidáme bobkový list, nové koření a sůl.

Obsah v hrnci zalijeme vodou a přivedeme k varu.
Vaříme asi 25 minut do změknutí masa.

Vývar scedíme a necháme zchladnout.
Maso zbavíme kostí a kůže, obereme a rozdělíme na menší kousky. Zeleninu také nakrájíme na drobnější kousky.


V hrnci necháme rozpustit máslo, za stálého míchání vsypeme mouku a vzniklou jíšku opražíme do zrůžovění.
Poté postupně přiléváme vývar a stále mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Necháme asi 5 minut provařit.

Do zahuštěného vývaru vsypeme zpět maso a zeleninu a další 2 - 3 minuty provaříme.
Podle potřeby rybí polévku dochutíme solí, můžeme vmíchat i jemně nasekanou petrželku.

Rybí polévku podáváme horkou. Můžeme přidat česnekem dochucené krutony či přikusovat pečivo.

Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena