
Dnes se krok za krokem naučíme domácí kečup, který je jemný, slaďoučký a konzistencí jako kupovaný. A výhoda navíc, s přípravou není příliš práce.
Na domácí kečup budeme potřebovat 2 kg zralých rajčat, 2 středně velká sladká jablka, 2 větší cibule, 100 - 120 ml 8% octa, 100 g cukru, 1 lžíci soli, 1 špetku mleté skořice, 2 - 3 bobkové listy, 3 - 4 ks hřebíčku, 10 kuliček barevného pepře, 5 kuliček nového koření a 1 lžičku mleté sladké papriky.

Rajčata nakrájíme na měsíčky, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, jablíčka zbavíme jádřince a i se slupkou je také nakrájíme na čtvrtky.

Všechnu zeleninu dáme do velkého hrnce.

K zelenině přisypeme cukr.

Přidáme veškeré koření, sůl a nakonec přilijeme ocet.

Zeleninu vaříme do zhoustnutí asi 1 hodinu. Občas promícháme.

Uvařenou zeleninu na kečup odstavíme, vyndáme bobkové listy, hřebíček a kuličky nového koření.

Zeleninu rozmixujeme a kečup přes jemné sítko propasírujeme.
Propasírování není nezbytně nutné, někomu semínka nevadí.

Ještě horký domácí kečup přelijeme do sklenic, ihned zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut.

Domácí kečup podáváme k masu, uzeninám, hranolkům, opečené zelenině.
Z tohoto množství připravíme přes tři půllitrové sklenice domácího kečupu.


Recepty, které by vám neměly ujít:
Jak si doma uvařit poctivý kečup z rajčat? Zkuste recept krok za krokem
Domácí kečup si můžeme uvařit přesně podle své chuti – sladší, kyselejší nebo pikantnější. Potřebujeme vyzrálá rajčata, trochu zeleniny na zjemnění a voňavé koření, které dodá kečupu charakter. Množství cukru volíme podle sladkosti rajčat, ocet zajistí správný říz a trvanlivost. Připravte si sklenice, protože tenhle kečup budete chtít mít v zásobě po celý rok.

Sezóna českých rajčat: Také zbožňujete domácí kečup a rajskou?
Rajčata jsou sice k dostání celoročně, ale nad krásně červená a voňavá rajčata z české úrody není, a v tuto dobu jsou pro naše tělo nejpřínosnější. Užijme si jejich sezónu, připravme si z nich výbornou rajčatovou polévku, omáčku, ale uchovejme si rajská jablíčka také na později - v podobě domácího rajčatového pyré či kečupu.

Pochutnejte si na těch nejlepších receptech z rajčat
Milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty? Vybrali jsme pro vás výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát jak v čerstvé podobě, tak zapečená, v podobě omáček, polévek, chuťovek a netradičně i v pomazánce.

Děti je zbožňují! Špagety s rajčatovou omáčkou v 8 variacích
Mlsné jazýčky dětí umí být pěkné vybíravé! A maminky zvláště v této náročné době musí neustále vymýšlet, co dětem uvařit. Ovšem špagety, to je trefa do černého. Přinášíme vám 8 skvělých receptů na špagety s "červenou omáčkou" a pokaždé trochu jinak.

Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena