
Recept na výbornou smetanovou koprovou omáčku. Jen málo surovin zajistí lahodnou a jemnou chuť této oblíbené české klasiky.
Koprová omáčka patří k nejvýraznějším pokladům české kuchyně. Koprovku tradičně podáváme s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem, mnoho domácností ji ale servíruje také s vařenými vejci nebo bramborami.
-> Omáčky, které Češi milují: Která čtveřice vede žebříček? Uvařte si je s námi
Budeme potřebovat 500 ml mléka, 1 kelímek smetany ke šlehání, 500 ml masového vývaru, 4 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 5 lžic hladké mouky a 1 - 2 svazečky kopru. K dochucení nám bude stačit trocha soli, pepře, citronu a třtinového cukru.

Kopr opereme a odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a najemno nasekáme.
Nemáme-li čerstvý, použijeme sušený kopr.

V kastrolu si rozehřejeme máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru.


Do koprové jíšky prudce vlijeme horký vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně promíchat.
Základ na koprovou omáčku vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky odstavíme z ohně a necháme asi 5 minut odpočívat.

Poté do omáčky vlijeme mléko a smetanu pokojové teploty, zbylý kopr a přivedeme k varu.

Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a citronem (případně jemným octem).


Takto připravenou koprovou omáčku podáváme s vařenými brambory a vejci natvrdo.
Další možností je přidat jako přílohu houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.



Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena