Vaření.czMagazínRecept na italské hříbkové risotto krok za krokem

Recept na italské hříbkové risotto krok za krokem

Recept na italské hříbkové risotto krok za krokem

Recept na tradiční italské risotto, které není vůbec suché.

9403×

Recept na italské hříbkové risotto

1) Příprava surovin.

300 g rýže Carnaroli (nebo Arborio), 300 g hříbků (jiné oblíbené houby, kromě žampionů), 1 šalotka, 100 g másla, 200 ml suchého bílého vína, 1,5 l drůbežího nebo zeleninového vývaru, 100 g parmazánu, olivový olej podle potřeby, sůl, pepř.

Pokud nemáme hotový vývar, připravíme si také mrkev, petržel i s natí, cibuli a kousek celeru.

2) Pokud nemáme v zásobě drůbeží vývar, můžeme si během pár minut připravit zeleninový rychlovývar. Nejprve si očistíme zeleninu a nakrájíme na větší kusy.

3) Na suché pánvi opečeme zeleninu dozlatova z obou stran, mezitím si dáme vařit vodu, cca 1,5 litru. Poté vhodíme zeleninu do osolené vody (včetně natě) a vaříme alespoň 30 minut.

4) Mezitím si připravíme vše ostatní. Houby (jakékoliv kromě žampionů, zde máme hříbky, skvělé by byly lišky) si nakrájíme na kousky (větší či menší, dle preferencí) a na lžíci másla a lžíci oleje je na pánvi pozvolna restujeme, abychom z nich dostali vodu. Jakmile začnou zlátnout, odstavíme.

5) V hrnci necháme na oleji zpěnit najemno nakrájenou šalotku. Přisypeme nepropláchnutou rýži (Označenou Carnaroli či Arborio, obsahují více škrobu, z jiných druhů nelze připravit dobré risotto. Dají se již běžně zakoupit ve větších obchodech či malých prodejnách zaměřených na italské potraviny.) a rovnoměrně restujeme.

6) Po chvíli přilijeme suché bílé víno. Stále máme sporák naplno, necháme odpařit alkohol.

7) Jakmile se alkohol odpaří, podlijeme 2 naběračkami vývaru. Promícháváme a postupně podléváme vývarem, dokud nebude rýže téměř na skus.

8) Poté přimícháme orestované houby. Pokud je rýže stále tvrdá, opět podlijeme vývarem a ještě povaříme. Celkově by se risotto mělo připravovat cca 20 minut, rýže by měla být na skus, nikoliv rozvařená.

9) Následně risotto stáhneme z plotny, ihned vhodíme studené máslo, čerstvě nastrouhaný parmazán (nekupujte již nastrouhaný, je vyschlý), promícháme, dochutíme pepřem, případně solí.Hříbkové risotto předem ochutnáme, může být již dostatečně slané vlivem parmezánu a vývaru. Přikryjeme a necháme minutu stát, mezitím si připravíme talíře.

10) Hříbkové risotto naservírujeme na talíř, můžeme ještě  dozdobit orestovanými houbami s petrželkou.

Italské hříbkové risotto a finanční náročnost

Ingredience na italské hříbkové risotto pro 4 osoby nás vyjdou na zhruba 100 Kč.

Vyzkoušejte i další recepty z hříbků

Kulajda od Richarda
(doba přípravy 45 min )

Houby v octu
(doba přípravy 30 min )

Bramborové placky s houbami
(doba přípravy 20 min )

Houbový kuskus na rozmarýnu
(doba přípravy 45 min )

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena