Recept na italské hříbkové risotto
1) Příprava surovin.
300 g rýže Carnaroli (nebo Arborio), 300 g hříbků (jiné oblíbené houby, kromě žampionů), 1 šalotka, 100 g másla, 200 ml suchého bílého vína, 1,5 l drůbežího nebo zeleninového vývaru, 100 g parmazánu, olivový olej podle potřeby, sůl, pepř.
Pokud nemáme hotový vývar, připravíme si také mrkev, petržel i s natí, cibuli a kousek celeru.

2) Pokud nemáme v zásobě drůbeží vývar, můžeme si během pár minut připravit zeleninový rychlovývar. Nejprve si očistíme zeleninu a nakrájíme na větší kusy.

3) Na suché pánvi opečeme zeleninu dozlatova z obou stran, mezitím si dáme vařit vodu, cca 1,5 litru. Poté vhodíme zeleninu do osolené vody (včetně natě) a vaříme alespoň 30 minut.

4) Mezitím si připravíme vše ostatní. Houby (jakékoliv kromě žampionů, zde máme hříbky, skvělé by byly lišky) si nakrájíme na kousky (větší či menší, dle preferencí) a na lžíci másla a lžíci oleje je na pánvi pozvolna restujeme, abychom z nich dostali vodu. Jakmile začnou zlátnout, odstavíme.

5) V hrnci necháme na oleji zpěnit najemno nakrájenou šalotku. Přisypeme nepropláchnutou rýži (Označenou Carnaroli či Arborio, obsahují více škrobu, z jiných druhů nelze připravit dobré risotto. Dají se již běžně zakoupit ve větších obchodech či malých prodejnách zaměřených na italské potraviny.) a rovnoměrně restujeme.

6) Po chvíli přilijeme suché bílé víno. Stále máme sporák naplno, necháme odpařit alkohol.

7) Jakmile se alkohol odpaří, podlijeme 2 naběračkami vývaru. Promícháváme a postupně podléváme vývarem, dokud nebude rýže téměř na skus.

8) Poté přimícháme orestované houby. Pokud je rýže stále tvrdá, opět podlijeme vývarem a ještě povaříme. Celkově by se risotto mělo připravovat cca 20 minut, rýže by měla být na skus, nikoliv rozvařená.

9) Následně risotto stáhneme z plotny, ihned vhodíme studené máslo, čerstvě nastrouhaný parmazán (nekupujte již nastrouhaný, je vyschlý), promícháme, dochutíme pepřem, případně solí.Hříbkové risotto předem ochutnáme, může být již dostatečně slané vlivem parmezánu a vývaru. Přikryjeme a necháme minutu stát, mezitím si připravíme talíře.

10) Hříbkové risotto naservírujeme na talíř, můžeme ještě dozdobit orestovanými houbami s petrželkou.

Italské hříbkové risotto a finanční náročnost
Ingredience na italské hříbkové risotto pro 4 osoby nás vyjdou na zhruba 100 Kč.
Vyzkoušejte i další recepty z hříbků
Kulajda od Richarda
(doba přípravy 45 min )

Houby v octu
(doba přípravy 30 min )

Bramborové placky s houbami
(doba přípravy 20 min )

Houbový kuskus na rozmarýnu
(doba přípravy 45 min )
