
Největší oblibě se těší halušky na Slovensku. I u nás si je rádi připravíme s brynzou, ale také se zelím a slaninou. S námi si nyní můžete připravit druhou variantu krok za krokem.

Kysané zelí vložíme do hrnce a dolijeme vodou, aby bylo ponořené.
Zelí pomalu vaříme asi 20 minut do změknutí.

Mezitím si na pánvi opečeme na kostičky nakrájenou slaninu.

V menším hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli.
Poté ji zasypeme 2 velkými lžícemi hladké mouky a uděláme zásmažku.
Z uvařeného zelí odebereme přebytečnou vodu a vmícháme do něj zásmažku. Pokud je potřeba, můžeme zelí dosladit a dosolit. V našem případě to nebylo potřeba.

Brambory oloupeme a na jemno nastrouháme.

Z brambor vymačkáme přebytečnou vodu. Mezitím si ve větším hrnci dáme vařit vodu.

Do mísy přidáme obě mouky, sůl, vejce a zpracujeme v těsto.
Nemělo by být ani příliš řídké, aby neprotékalo cedníkem, ale ani tuhé.

Těsto propasírujeme přes cedník do vroucí vody.
Během pár minut vyplavou hotové halušky na povrch.

Halušky promícháme se zelím a slaninou a ihned podáváme. Kdo má rád, může si přidat i zakysanou smetanu.

Recepty, které se vám mohou hodit:
Halušky s houbami shiitake na šalotce s uzenou slaninou
Halušky s tvarohem a uzenou slaninou
Halušky s rybím masem a brynzou
Halušky: Jak připravit tradiční skromné jídlo s božskou chutí
Halušky jsou symbolem slovenské kuchyně. Jednoduchý, vydatný a prostý pokrm milují všichni, kdo dovedou ocenit tradiční chutě a poctivé jídlo. Jak halušky připravit a s čím je nejlépe servírovat?
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena