
Milujete pizzu stejně jako my? V tom případě vám nesmí uniknout tento recept na domácí pizzu Margherita, která je nenáročná na přípravu i suroviny, ale na chuti jí to rozhodně neubírá.
Za vznikem snad nejpopulárnější pizzy Margherita údajně stojí italská královna Markéta (Margherita) Savojská. Na její počest pizzu připravil v roce 1889 neapolský kuchař Raffaele Esposito v barvách italské trikolóry: červenou zastoupila rajčata, bílou mozzarella a zelenou listy čerstvé bazalky.
Královna byla nadšená a pizza po ní dostala jméno – Margherita. Od té doby je symbolem jednoduchosti, poctivých surovin a neapolské tradice.
-> Pizza v domácích podmínkách: Jak připravit nejlepší těsto na pizzu?
Perfektní těsto je úplný základ každé dobré pizzy – bez něj to prostě nejde, zvlášť u pizzy Margherita a dalších pizz, kde se náplně používá jen střídmě. Právě propracovanost těsta určuje, jaký požitek budeme z pizzy mít.
Abychom využili potenciálu dobře nakynutého a propracovaného těsta, pečeme pizzu na vysokou teplotu. Ideálně na předehřátém plechu nebo rozpáleném kameni.
Pizza by se měla upéct rychle. Tak docílíme perfektní křupavosti na povrchu a měkkosti uvnitř zároveň.
-> Kam na skvělou pizzu? Přehled 50 nejlepších pizzerií v Česku napoví
Na těsto, ze které připravíme 4 pizzy, budeme potřebovat:
Na rajčatovou omáčku si připravíme:
Na každou pizzu 1 mozzarellu a čerstvou bazalku

Kostku droždí rozpustíme ve vlažné vodě.

Do velké mísy vsypeme hladkou mouku, přidáme rozpuštěné droždí, olivový olej a sůl.

Těsto na pizzu nejprve rozmícháme vařečkou a poté vypracujeme rukama, dokud se nám nelepí na stěny mísy.
Práci nám usnadní a urychlí použití kuchyňského robota.

Těsto na pizzu rozdělíme na 2 velké bochánky, které ještě rozpůlíme. Vzniknou nám 4 kousky těsta, která dáme do lednice kynout minimálně na 12 hodin.

Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme a můžeme překrájet.

Rajčata rozmixujeme společně s olivovým olejem, cukrem a solí podle chuti. Vznikne nám základní rajčatová omáčka.
Vykynuté těsto rukama co nejvíce roztáhneme na olejem vymazaný plech. Okraje necháme trochu vyšší.


Poklademe na plátky nakrájenou mozzarellou a otrhanými lístky čerstvé bazalky. Na závěr pizzu Margherita pokapeme olivovým olejem.

Pizzu pečeme na 230 °C, dokud nejsou krásně zlatavé okraje. Po upečení pizzu rozkrájíme na trojúhelníčky a ihned podáváme.

Recepty na pizzu, které by vám neměly ujít:
Domácí pizza s baby špenátem a gorgonzolou
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena