Bolesti žaludku zažívá občas každý z nás. Jak ale rozpoznat, jestli bolest způsobuje nevhodná strava nebo je na vině závažnější onemocnění?
Bolesti žaludku mohou signalizovat řadu příčin. Nejčastěji se jedná o přejedení se, konzumaci zkažené nebo špatně zkombinované stravy. Pokud slučujete neslučitelné, místo trávení dochází ke kvašení. Máte-li po obědě chuť na sladké, následně na slané, a poté si smlsnete na kyselé okurce, nemůžete se naříkání žaludku divit. Pravidla jing a jang jsou v tomto směru opravdu na místě. Také nepravidelná strava či konzumace jídla v pozdních večerních hodinách váš žaludek nepotěší.
Trpíte-li častými bolestmi břicha, ale lékařské vyšetření neodhalilo žádné onemocnění, na vině bude zřejmě stres. Pocit těžkého, sevřeného žaludku před významnou životní události jako je maturitní zkouška nebo svatba všichni známe. Někdy ale stačí i "malý", ale dlouhodobý stres k tomu, aby vás v žaludku tlačil obrovský balvan.
Žaludeční šťávy jsou velmi agresivními látky mající za úkol rozpouštět potravu. Dojde-li k jejich zvýšené produkci, dostanou se do kontaktu s žaludeční stěnou, naruší její povrch a půda pro vznik žaludečních vředů je připravena. První nápovědou o jejich existenci je bolest v oblasti žaludku bezprostředně po požití jídla.
Pociťujete často pálivý pocit v žaludku, stoupající vzhůru až do hrudníku? Zřejmě trpíte gastritidou - zánětem žaludeční sliznice. Tyto příznaky často provází také nevolnost, nadýmání a pálení žáhy.
Nádorové onemocnění je nejobávanější příčinou žaludečních obtíží. Projevy rakovinového bujení nemusí být ale paradoxně nijak výrazné. Většinou se objevuje jen neurčité potíže jako je tlak v oblasti žaludku, únava, ztráta chuti k jídlu, úbytek hmotnosti, nevolnost a pocit na zvracení. V počátečních stadiích je bolest spíše výjimečná. Teprve v pokročilém stadiu se mohou objevit potíže s polykáním (je-li nádor uložen blízko jícnu), zvracení nebo černá průjmová stolice.
Stres, kouření, alkohol, dokonce i káva a většina potravin způsobuje překyselení žaludku a hlášení v podobě bolesti břicha. Naštěstí existuje spousta potravin, která dokáže tvorbu kyselých trávicích šťáv neutralizovat: především se jedná o mléko a mléčné potraviny. Z bylinek je to pak světlík lékařský, hřebíček a lněné semínko. Důležitá je také pravidelnost stravování.
Pokud trpíte jen krátkodobou bolestí žaludku, utišíte ji teplými obklady a konzumací mléka s medem. Z nápojů dejte vale alkoholu a kávě, pijte čaj z meduňky, heřmánkový nebo mátový čaj. Jsou-li ale bolesti žaludku dlouhodobé nebo se opakují, neodkládejte návštěvu lékaře. Bolesti může způsobit také nadměrné nebo dlouhodobé užívání léků.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena