Portské víno

Portské víno

Portské je zcela specifickým druhem vína. Díky přidanému alkoholu je chuťově i aromaticky velmi výrazné. Hledáte-li víno pro zvláštní příležitosti, portské je ten správný výběr.

28975×

Jak vzniklo portské víno

Portské víno pochází z Portugalska, konkrétně z přístavního města Porto. Dvěma Britům, kteří zde údajně v roce 1678 přijeli na ochutnávku, se zdála místní vína příliš slabá, a tak zkusili posílit jejich chuť přidáním portugalské pálenky. Nejenže tak podnítili vznik zcela nového druhu alkoholu, ale mnohonásobně stoupla také jeho odolnost a trvanlivost.

Pečlivá výroba

Sběr vína dodnes probíhá v údolí řeky Douro od konce září do začátku října. Šťávu z hroznů dnes lidé získávají pomocí speciálních strojů. Jakmile obsah alkoholu dosáhne přibližně 8%, víno se smíchá s vinnou pálenkou, která kvašení okamžitě zastaví.
Portské se pak řeže s jinými ročníky z jiných poloh a jednou ročně se přelévá do jiného sudu, aby se tekutina provětrala a odstranila se sedlina. Trvá několik měsíců, než směs vína a pálenky získá svou typickou barvu, chuť a vůni.

Charakteristika portského vína

Paleta červených portských vín je široká. Barva se pohybuje od tmavě rudé (Portugalci nazývané barvy "cibulových slupek") až po lehce červenou. Odstíny bílého vína jsou bílá, barva slámy a zlatavě žlutá. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 19 a 22%, kolem 17% alkoholu mají pouze některá slabší, bílá portská vína. Chuť může být velmi sladká i extra suchá. Charakteristické vlastnosti vína vydrží opravdu dlouho, a to i v otevřené lahvi.

Druhy portského

Nejznámější odrůdy portského jsou "ruby" a "tawny". Tawny jsou vína žlutohnědé barvy, ruby je tmavě rudé, obvykle silnější a kořeněnější.

Samozřejmě se ale prodávají i ročníková portská vína - tedy taková, která pocházejí z jednoho místa i období (nejedná se tedy o směs různých ročníků a poloh). Ročníková vína nejvyšší kvality se nechávají zrát ve dřevěných sudech minimálně sedm let. Na etiketě ročníkového vína musí být vždy uvedený příslušný rok stáčení.

Jak a kdy podávat portské

Červené portské by se mělo podávat při teplotě cca 18 °C, bílé při teplotě nižší - cca 14 °C. Hodí se k sýrům, ořechům, olivám, ale především - pro podtržení atmosféry významných dnů.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy