Na perníčky můžeme ale použít nejen cukrovou bílkovou polevu, ale i barevnou - obarvenou potravinářským barvivem.
- Skvělé jsou i jiné polevy, jako rumová, žloutková, citronová, pomerančová, cukrová bílá nebo barevná, čokoládová tuková nebo čokoládová cukrová.
- Perníčky se zdobí nejen polevou, ale také lentilkami, čokoládovými hoblinkami, perličkami, cukrářským zdobením nebo jádry ořechů, mandlí a oříšků.
-> Jak na dokonalou čokoládovou polevu

Několik rad, jak umíchat polevu
- Moučkový cukr je potřeba i několikrát přesít přes jemné síto. Stejně tak je dobré propasírovat sítkem bílek - zbavíme ho tak poutek, který by mohla ucpat zdobičku.
- Pokud se vám nedaří dosáhnout požadované hustoty bílkové polevy, přidejte na špičku nože kukuřičného škrobu (solamylu).
- Do čokoládové polevy přidejte lžičku oleje, poleva se bude krásně lesknout a nebude tak tvrdá.
- Správně hustá poleva by měla velmi pomalu stékat z vařečky a na hladině vytvářet čáru, která zůstane na pár vteřin pevná.
Jak zdobit perníčky
Perníky nezdobíme hned po upečení, ale nejdříve až na druhý den. Nebo až po několika dnech odležení, jinak se poleva láme a loupe.
- Zbylou polevu po naplnění sáčku přikrýváme utěrkou, aby neoschla.
- Zakoupený zdobící sáček, určený přímo ke zdobení perníků, vám práci podstatně ulehčí a hlavně pro začátečníky je to nejsnadnější způsob, jak nad zdobením perníčků zvítězit.
-> Pečení a zdobení vánočních perníčků? Čas přichází

Recepty na polevy
Citronová poleva
- 250g prosátého cukru trpělivě mícháme se 4 lžícemi vroucí citronové šťávy na bílou lesklou kašičku.
- Je-li poleva moc hustá, rozředíme ji horkou vodou.
- Do polevy můžeme přidat několik kapek citronového aroma nebo citronového oleje.
Svěží citronová poleva

Cukrová poleva
- 250g prosátého cukru trpělivě mícháme se 4 lžícemi vroucí vody na bílou lesklou kašičku.
- Vzniklá jasně bílá poleva se používá k "ledování" perníčků.
Cukrová poleva s ovocnou příchutí

Bílá čokoládová poleva
- 150g cukru rozvaříme se 2 lžícemi mléka a 2 lžícemi vody na sirup.
- Do horkého sirupu vmícháme 100g bílé nastrouhané čokolády a několik kapek oleje. Třeme, až je poleva hladká.
- Tak už víte jak na polevy, a v dalším článku se těšte i na tradici cechu perníkářského a na recepty perníčků.
Uvařte si s námi
Recepty, které by vám neměly ujít:
Základní citronová poleva na buchty

Ganache - francouzská čokoládová poleva

Fondánová poleva
