Přijali jste výzvu vzdát se masa? Vaříte pro členy rodiny či přátele, kteří se rozhodli pro rostlinný jídelníček? Docházejí vám nápady a recepty, které by vás zaujaly a zároveň se podařily na výbornou? Co tahle vynikající veganská alternativa k plněným knedlíkům se zelím - recept krok za krokem.
Veganské bramborové knedlíky plněné uzeným tofu a podávané se zelím jsou důkazem, že tradiční česká kuchyně funguje i v rostlinné verzi. Podávat je můžeme i všežravcům, kteří dovedou ocenit dobré jídlo.
Veganské vaření dnes už rozhodně neznamená kompromis v chuti – naopak, mnohé rostlinné verze tradičních jídel mile překvapí i zaryté masožravce. Díky chytré kombinaci surovin a koření dokážou veganská jídla těm klasickým směle konkurovat.
Na knedlíky si připravíme: 800 g brambor, 300 g hrubé mouky, 1 balení uzeného tofu, 1 červenou cibuli, 2 lžíce omáčky kikoman, 2 lžíce rajského protlaku, olej, 1 balení kysaného zelí, cukr, sůl, pepř.
Brambory očistíme a ve slupce je uvaříme v osolené vodě doměkka.
Slijeme z brambor vodu a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme na struhadle.
Do brambor nasypeme mouku a uhněteme pevné těsto. Pokud je těsto málo slané, přidáme sůl a znovu propracujeme. Těsto necháme odležet.
Červenou cibulku a uzené tofu nakrájíme na menší kostičky a orestuje na pánvi na rozpáleném oleji.
Přidáme rajský protlak, omáčku kikoman a provaříme. Na závěr směs dochutíme solí a pepřem.
Těsto vyválíme na pomoučněném vále a z uvedeného množství vykrojíme zhruba 10 čtverečků, které naplníme připravenou směsí.
Zabalíme náplň, zajistíme, aby nikdy nezůstaly viditelné spoje a dáme vařit do osolené vroucí vroucí vody a vaříme zhruba 10 minut.
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme v hrnci na rozpáleném oleji. Následně přidáme bílé zelí, podlijeme vodou a zhruba 10 minut podusíme.
Zelí dochutíme cukrem, solí a pepřem a zhruba 5 minut ještě vaříme. Mezitím si na pánvi na oleji orestujeme do křupava na plátky nakrájenou cibulku k přelití knedlíků a ozdobení. Hotové bramborové knedlíky podáváme s připraveným zelím a ozdobené smaženou cibulkou.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Špenátové lasagne s uzeným tempehem
Pastýřský koláč se sojovým masem a cizrnou
Veganská svíčková omáčka s brusinkami a uzeným tofu krok za krokem
Veganská verze oblíbené svíčkové omáčky není vůbec složitá. Můžete se o tom sami přesvědčit v našem receptu krok za krokem.
Slaný veganský koláč: Vyzkoušejte hráškový s tofu krok za krokem
Rychlý recept na křehký slaný koláč s hráškem a krémem z uzeného tofu, který vás naučíme krok za krokem. Může být skvělou večeří, ale klidně si jej můžeme přibrat na jarní piknik.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena