Sluníčko svítí, duben je téměř v polovině a jaro je v plném rozkvětu. Všechny bylinky vám přes zimu uvadly a vy si teď marně lámete hlavu, které bylinky jak zasadit?
Bylinek, které v kuchyni používáme, je hodně široká škála. Právě na jaře bychom měli přemýšlet nad tím, které bylinky si doma zasadíme. Bylinky totiž můžeme pěstovat na balkoně na zahrádce, doma v květináči nebo v truhlíku nebo na parapetu na okně. Bylinky jsou většinou nenáročné na prostor a mnohdy provoní a osvěží celý byt. Vždy bychom jim měli k růstu dopřát klid.
Pěstované bylinky vypadají dobře samy o sobě. A to jsme je ještě nepoužili v jídle. Pokud je v kuchyni využíváte opravdu často, měly by se pěstovat blízko, aby byly vždy dosažitelné. Tak se stanou přirozenou součástí připravovaných pokrmů a naše chuťové buňky a organismus nám bude vděčný.
Vybrala jsem 5 nejpoužívanějších bylinek: bazalka, tymián, rozmarýn, pažitka, majoránka.
Bazalku pěstujeme ve větším množství, protože jí v kuchyni není nikdy dost. Při pěstování jí vyhradíme zvláštní prostor, aby mohla růst. Bazalku můžeme vypěstovat ze semínek. Sazeničky opatrně přesazujeme do organického podrostu s trochou perlitu. Bazalka je velmi žíznivá bylinka, takže dbáme na to, aby měla dostatek vody, ale nebyla přelitá. Pokud má bazalka nedostatek vody, mívá pak kožovité list. Kromě vody bychom jí měli zajistit dostatek světla a semena a sazenice potřebují teplo.
Pěstování pažitky je velice jednoduché. Patří totiž k bylinkám s nejsnadnějším pěstováním. Stačí jí dopřát slunce a vodu. Pažitku můžeme vypěstovat ze semen nebo ji získáme od sousedky rozdělením trsu. Pažitku bychom neměli nechat vykvést, protože pak ztrácí svou mírnou česnekovou chuť. Pažitka se doporučuje zastřihávat.
Majoránka by rozhodně neměla mezi našimi bylinkami chybět. Je to však jednoletka. Pěstuje se ze semen. Při přesazování vždy dbáme na vzdálenosti, protože majoránka se hodně košatí a roste do šířky. Na pěstování je majoránka nenáročná, ale záhony je třeba plít a okopávat. Vysazujeme ji na teplém místě, kde bude chráněna před severními větry. Celou nať rostlinky s nerozvinutými poupaty sbíráme asi třikrát za sezónu, přibližně od července do srpna. Stonky odřezáváme asi 5 cm nad zemí.
Oproti majoránce je rozmarýn stále zelená bylinka, která však rychle vymrzá. Rozmarýn pěstujeme na slunném teplém místě a před zimou jej přesazujeme do květináče a necháme jej na teplém a světlejším místě. Rozmarýn můžeme pěstovat ze semen, ale řízkování podstatně jednodušší způsob.
Stejně jako rozmarýn je i tymián trvalka. V našich podmínkách velmi rychle vymrzá. Pěstujeme jej tedy na slunečném teplém místu. Tymián dospívá pomalu, takže občas bývá lepší koupit dospělou rostlinu na trhu. Tymián je možno pěstovat ze semen nebo taky si můžeme koupit předpěstovanou sazenici. Tymián je poměrně malá rostlina, takže je vhodný na pěstování v truhlících. Po odkvětu bychom měli rostlinu seříznout, protože jinak zesílí a začne košatět. U tymiánu můžeme ostříhat všechny nové oddenky. Nikdy ale tymián nenecháme vyschnout.
Se všemi bylinkami můžeme v kuchyni podnikat zajímavé experimenty. Od kořenění jídel, přes špikování mas k ochucování olejů a octů.
Používáte v kuchyni raději čerstvé nebo sušené bylinky?
Foto:Profimedia.cz
autor Vilienka
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena