Kopřivový špenát s bylinkami

Zkusila jsem přidat ke kopřivám všechny bylinky, které jsem našla v okolí. Výsledek je chuťově podobný jako předešlý pokus v mé kuchařce, ale jemnější, s různorodějšími léčivými látkami. Navíc je vařený jinak.


0.00x
35 min

Postup přípravy

Natrháme v různém poměru kopřivu, hluchavku i s květy, bršlici, jitrocel, jetel, řebříček a jiné bylinky, aby toho bylo objemově dvoulitrová mísa. Já dala asi polovinu kopřiv, ostatní jsou další bylinky. Natě opláchneme v misce s vodou, zalijeme vařicí vodou a asi 3 minuty vaříme. Masu nabereme na síto, mírně vymačkáme a necháme trochu vychladnout.
Mezitím si očistíme velkou červenou cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek utřeme. Pak nakrájíme nadrobno povařené byliny.

Cibuli zpěníme na rozpáleném oleji, až zesklovatí, přidáme byliny, česnek a trochu černé soli. Na rozdíl od běžné soli obohatí jídlo o síru a jiné prvky. Nastrouháme trochu muškátu, podlijeme vodou z vaření bylin a jednu či dvě minuty vaříme. Pak vmícháme hrašku, přidáme sušené ovesné mléko, rozmícháme, necháme přejít varem a můžeme podávat.

Kopřivový špenát s bylinkami podáváme na obrázku s vařenými brambory ve slupce, které jsem opekla s lžičkou rozmarýny. Ale přílohu můžete dát tu, kterou máte rádi ke špenátu.

Tip: Vodu z vaření nevyléváme. Je v ní spousta cenných látek. Dá se pít jako kopřivový čaj, ale já ji používám i na opláchnutí obličeje a na vlasy - a pokud ji mám nadbytek, protože z kopřiv nyní vařím hodně, tak naředěnou zalévám kytky. Pokud jí kytky i pokropíte, odradí to navíc pár škůdců.
user-icon

autor Kkuli


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kopřivový špenát s bylinkami

Zpět na recept