Ořešák - královský strom

Ořešák - královský strom

U mnoha starých stavení stávaly režné pytle plné krásných plodů ořešáku, kterému se všeobecně říká vlašský. Avšak jeho správný přívlastek je královský.

20886×

Buď proto, že byl oblíbeným stromem některých králů či si oblíbili jeho plody, anebo proto, že je skutečně králem mezi ořechy. Králem svou velikostí a krásou koruny a u některých jedinců i krásnými plody.

Úloha ořešáků

Pokud i ve vaší blízkosti rostou ještě dnes ořešáky, jistě jejich koruny dávají v letním horku příjemný stín. Stromy dříve plnily ale i jiné důležité úkoly, pro které byly ořešáky tak oblíbené. Chránily střechy stodol a stavení před větrem a kroupami, nepouštěly ke střeše horké a palčivé sluneční paprsky. Uskladňování obilí, sena a mlácení tak probíhalo v příjemnějším prostředí a stínu. Stodola se pak za tuto ochranu odměňovala vodou ze střechy, protože se dříve žlaby nedávaly. Také bývala u stodoly dobrá půda s bohatým podílem humusu vzniklým z plevele. Toto všechno byly také ty podmínky, které ořešák pro svůj růst potřeboval - dostatečná vláha, dobrá půda. Silice ořešáku odpuzuje hmyz, a proto tam, kde rostl ořešák, v létě tolik hmyz neobtěžoval.

Místo vhodné pro vysazení ořešáku

Stromy se vysazovaly často na místo, kde nic jiného nerostlo. Do suchých poloh s příliš propustnou zemí a hlubokou hladinou podzemní vody, která nevzlínala. Pak ale také stromy dobře nerostly, plodily až po mnoha letech a ořechy nebyly kvalitní. Ořešák špatně snáší větrná místa. Přesto dnes existují odrůdy, které nevyžadují vyloženě teplé oblasti. Nejvhodnější místo pro jeho pěstování je pod sady a vinohrady, ne v mrazových kotlinách. Dobře se mu daří u kompostů, potoků a řek, kde mu propívá okysličená voda. Má rád dostatek spodní vláhy. Ořešák má silný kůlový kořen, který se prodírá do poměrně velké hloubky. Strom ho potřebuje, upevňuje jeho kmen s těžkou rozložitou korunou v zemi. V době sucha dosahuje často až ke hladině spodní vody, která je ve velké hloubce.

Nepřesazovat ořešák

Ořešák, stejně jako líska, nemá rád přesazování. Utrpí totiž "šok z přesazení" - kořeny se dlouho nemohou usadit, přírůstky nebudou téměř žádné a zahrádkář by mohl proto stromek raději (avšak zbytečně) vyhodit. Přesazování lze u jednoročních stromků, pokud je zachovaná kořenová soustava a udrží se pohromadě celý kořenový bal. Chceme-li přesto svůj ořešák, pak je vhodné sehnat si semeno na podnož, přes zimu je uchovat v mírně vlhkém sklepě a na jaře vysadit. Druhý rok mladý stromek na jaře očkovat z roubů vhodné odrůdy (např. mandžuriky), ale až v době, kdy se noční teploty pohybují kolem 10°C a chránit očka ochrannou folií.

Význam ořechů

Nutriční hodnota ořechů je velká. Zvlášť v dnešní době, kdy spousta lidí sahá po uklidňujících prášcích, pilulkách na spaní. V jednostranné výživě chybí vitamíny řady B, které právě ořechy obsahují. Navíc obsahují také velké množství důležitého fosforu, který příznivě působí na šedou kůru mozkovou, mají hodně bílkovin a neškodných tuků. V našich kuchyních se ořechy používají s velkou oblibou - jsou vhodné do salátů, k masům, do pomazánek i sladkých krémů. Používají se na zdobení ve studené slané i sladké kuchyni, ale nechybí ani jen tak k ochutnání v malých miskách na stolech, doplněných třeba dobrým včelím medem.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena