
Každému z nás už se někdy stalo, že se mu dostal do rukou recept, ve kterém bylo místo gramů uvedeno množství v šálcích či sklenicích, lžících či lžičkách. Dnes vám to s vážením a měřením ulehčíme a přiblížíme vám převod na gramy.
V kuchyni by neměla chybět váha ani odměrka na tekutiny, na níž jsou vyznačeny dílky v decilitrech či mililitrech.
Jak je to ale s převody mezi hmotností a objemem? Tam vstupuje do hry ještě surovina, respektive její hustota. S vědomostí ze školy, že 1 litr váží 1 kilogam si při vaření dlouho nevystačíme. A tak přicházejí na řadu lžíce, lžičky a hrnky...
-> Vsaďte na hrníčky! Nejlepší hrnkové buchty a koláče upečete bleskovou rychlostí


-> Hrníčkové recepty: Vyzkoušejte rychlé koláče bez vážení

Budeme-li brát standardní hrneček o objemu 250 ml, potom se do něj vejde
Vrchovatý talíř obsahuje 350 g vody, plný šálek 200 g, vinná sklenka 100 g a sklenice na vodu (ve starších receptech uváděna jako hořčičná) obsahuje 200 g vody.
Některé recepty mohou zmiňovat ještě další míry, jako třeba ořech másla, špetka soli či hrst čočky. Také se setkáváme s poměry - kolik váží jeden žloutek, tolik dáme vody. Ale kolik to je gramů?
Veškeré uváděné váhy jsou přibližné a orientační, neboť na lžíce není možné potraviny nikdy přesně odměřit. Váhy sypkých potravin také závisí na jejich vlhkosti a nakypření.
Při vaření nejsou přesné hmotnosti surovin tak důležité jako u pečení. Důležité je se hlavně příliš nestresovat!
Recepty, které by vám neměly ujít:





Recept na hrnkový jogurtový koláč s čokoládou krok za krokem
Tentokrát si připravíme moučník vonící po čokoládě. Je velmi snadný na přípravu a na odměření surovin nám bude stačit hrnek. Fotorecept krok za krokem.

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena