Není burčák jako burčák aneb nepijte splašky

Není burčák jako burčák aneb nepijte splašky

Pozdní léto je oblíbeným obdobím pro milovníky vína a hlavně burčáku. Vychutnejte si tento lahodný nápoj v té nejlepší kvalitě. Pár rad nejen k nákupu.

10832×

Výroba burčáku a jeho kvalita

Podle vinařského zákona (115/1995 Sb., novely 321/2004 Sb.) se burčák může vyrábět jen z tuzemských hroznů a smí se prodávat od 1. srpna do 30. listopadu.


Burčák je částečně zkvašený lahodný hroznový mošt, vyrábí se bez chemické konzervace výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky. Burčák obsahuje vyvážený poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jedná se o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici asi 7 dní po začátku kvašení moštu a jeho "vrchol" trvá jen několik málo hodin. Obsah alkoholu je nejméně 1 % objemové skutečného obsahu alkoholu a nejvýše tři pětiny celkového obsahu alkoholu.

Pokud nápoj vznikl i z hroznů dovezených ze zahraničí, může být nabízen k prodeji pouze pod názvem "částečně zkvašený hroznový mošt". Na začátku sezóny se pod tímto názvem prodává i zkvašený mošt z jablek.

Proto je potřeba při nákupu pravého burčáku sledovat z jaké naší vinařské oblasti, podoblasti a vinařské obce pochází, z jaké odrůdy je vyroben a samozřejmě kdo je jeho výrobcem. Veškeré informace musí mít prodejce vystavené!

Burčák prospěšný našemu zdraví

Burčák obsahuje kvasinky a díky tomu i vysoký obsah vitamínu B (tiamin), který má příznivý vliv na srdce a cévy. Také má příznivý vliv na kvalitu kůže, vlasů a nehtů. Dále obsahuje kyselinu nikotinovou, která zabraňuje nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová zase chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Burčák má čistící působnost na trávicí ústrojí a projímavé účinky, jelikož dále kvasí i v břiše.

Kupujeme jen dobrý burčák

Čerstvý a kvalitní burčák z bílých hroznů musí mít žlutou barvu s lehce nahnědlými tóny. Opravdový burčák stále pracuje (kvasí). Ve sklence tak musíte mít stále bublinky oxidu uhličitého a pěnu. Ve větší (skleněné či plastové) nádobě můžete pozorovat neustálý rej malých bublinek (perlení) a na dně najdete malou vrstvu kalu. Burčák nesmí být cítit hnilobou ani zatuchlinou, má vonět jako mošt, případně i po odrůdě vína, ze kterého "kvasí". Při napití nás nesmí chuť překvapit (to raději už dále nepijeme), ale bublinky nás musí pošimrat na jazyku a první lok musí být svěží jako při pití čistého ovocného moštu.

Perličky o burčáku

Burčáku se také říká "mléko starců", protože dobrý burčák je mléčně bílý.

Burčák je českou raritou. Kromě naší země burčák pijí jen na Slovensku, v Rakousku (pod názvem Sturm) a při hranicích v Německu (jako mladé víno Junger Wein).

Burčák není víno, proto se s ním nikdy neťuká.

Jídlo a víno jako nerozluční partneři 

Jak správně nalévat víno

"Dám si víno", slýcháváme často při otázce, co si dotyčný přeje k pití. Výběr si určuje host sám, ale nalévání je nejčastěji na nás. I při domácí oslavě bychom měli vědět, jak víno nalévat a jaké sklenice zvolit

Jak

Skvělá na chlebíčky! Veka z domácí pekárny krok za krokem

Ohlásila se neočekávaná návštěva? Nemáte veku na chlebíčky? Žádný problém, podle FOTORECEPTU si upečeme veku doma, navíc je mnohem lepší než kupovaná.

Skvělá

Foto: Sxc

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena