1) Příprava surovin.
2) V misce utřeme máslo s cukrem, přidáme vajíčko, sůl a mouku smíchanou s kakaem.
3) Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Pokud forma nemá dno, vypodložíme i pečicím papírem a vložíme těsto.
4) Z těsta vytvarujeme dno koláče a také vysoké okraje po obvodu formy. Troubu zapneme na 170 °C.
5) Nyní si připravíme náplň koláče. Do mísy připravíme tvarohy, zakysanou smetanu, vajíčka, mléko, cukr moučka, vanilkový cukr a vanilkový pudinkový prášek.
6) Polovinu těsta přelijeme do jiné misky a vmícháme do ní kakao. Náplň má být poměrně řídká, pokud použijeme nízkotučný tvaroh, naředíme ji trochou mléka.
7) Na připravené těsto ve formě střídavě naléváme (malou naběračkou nebo velkou lžící) do středu světlou a tmavou náplň, dokud je obě nespotřebujeme. Náplň se sama začne rozlévat po celé ploše.
8) Zebra koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 90 minut, dle velikosti formy. Pokud by koláč začal hnědnout a ještě zbývalo více času do konce pečení, přikryjeme jej alobalem a dopečeme. Koláč je propečen, jakmile střed již není propadlý.
9) Koláč necháme úplně vychladnout na lince, tvarohová náplň lehce splaskne.
Zebra koláč a finanční náročnost
Koláč připravíme za cca 150 Kč.
Mohlo by vás zajímat:
Nejoblíbenější moučníky s tvarohem: Vrhněte se na pečení a oslaďte život celé rodině
Také milujete tvarohové koláče a dorty? Máte rádi sladkou klasiku, nebo naopak rádi zkoušíte nové recepty? Přinášíme vám výběr 10 moučníků, které rozhodně nezklamou.
Vyzkoušejte také tyto recepty:
Píchaná buchta s čokoládou
(doba přípravy 60 min)
Kynutý broskvový koláč se smetanou
(doba přípravy 1 h 30 min )
Jahodová hrníčková bublanina
(doba přípravy 1 hod )
Citronová babeta s rybízem
(doba přípravy 45 min)