Ryby jsou často náchylné k nejrůznějším onemocněním. Proto by do svého jídelníčku měli zařadit hlavně takové suroviny, které posilují jejich imunitní systém. Asi nejdůležitější je dostatek vitaminu C. Ten má protizánětlivé a navíc je to skvělý antioxidant. Vitamin C je obsažen hlavně v citrusových plodech. Není nad to vypít sklenici šťávy z pomeranče, mandarinek, citronu a grepu. Proti řadě bakteriálích i virových onemocnění působí také česnek. Můžete z něj udělat pomazánku nebo si zkuste připravit silnou polévku. Ještě před vařením ale česnek nechte chvilku odstát, tím jeho účinky ještě posílí.
Imunitě prospěje i silný kuřecí vývar se spoustou zeleniny a bylinek. Účinná může být tké konzumace avokáda. Dejte si ho jen tak na chleba, udělejte guacamole nebo si z něj připravte pesto a s trochou parmezánu jezte s těstovinami. S imunitou taky mohou pomoci špenát, batáty a mrkev. Batáty s mrkví dochuťte jen trochou olivového oleje a solí a upečte. Poslouží jako výborná příloha k masu.
Nakládaný česnek
(doba přípravy 1 h 15 min )
Kachní prsa s batáty a hruškovo-jablečným pyré
(doba přípravy 45 min )
Guacamole
(doba přípravy 20 min )