Vaření.czMagazínNápadité velikonoční dobroty aneb jak nejlépe zvládnout kynuté těsto

Nápadité velikonoční dobroty aneb jak nejlépe zvládnout kynuté těsto

Nápadité velikonoční dobroty aneb jak nejlépe zvládnout kynuté těsto

Sotva jsme se vzpamatovali z vánočních svátků, už tu máme další čas oslav - Velikonoce. Malujeme vajíčka, vytahujeme ze dna skříní velikonoční ubrusy a další ozdůbky do bytu. Jako na Vánoce si hospodyňky v tento předjarní čas oblékají zástěry a pouští se do pečení různých laskomin, nejčastěji je to beránek z třeného těsta. Pojďme si ale letos zkusit něco nápaditějšího a lákavějšího! Co takhle jidáše, zajíce, kačenky či vajíčková hnízda z kynutého těsta?

27752×

Při vzpomínkách na výborné kynuté buchty, koláče a vánočky svých babiček se vám sbíhají sliny, ale zároveň to ve vás vzbuzuje obavy z náročnosti přípravy? Dodržíte-li několik zásad, máte vyhráno a uvidíte, že se přiblížíte dokonalosti pečení vašich babiček.

Správný způsob přípravy kynutého těsta:

  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 80 g pískového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce či žloutek
  • 80-100 g másla či rostlinného tuku
  • 1/4; lžičky soli

Před přípravou samotného těsta si vyndáme veškeré potřebné suroviny a necháme je v teplé místnosti zahřát na pokojovou teplotu.

Příprava kvásku

Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a mouky.To vše umícháme na kašičku, kterou pak přikryjeme a necháme 10 min kynout.

Důležité zásady při přípravě kvásku

  • Droždí musí být čerstvé.
  • Do kvásku nepřidáváme tuk ani sůl, nemnožily by se potřebné kvasinky k vykynutí těsta.
  • Do mouky ke kvásku nepřidáváme horké mléko či horký tuk, těsto by nevykynulo.
  • Těsto mísíme v míse či na dřevěném vále, mramorová deska by kvasinkám příliš neprospěla.

Po vykynutí kvásku prosejeme do mísy mouku, přidáme kvásek, zbytek cukru a vejce rozšlehané ve zbylém mléce a rozehřátý tuk. Při zadělávání těsta tekutinu vléváme do mouky, ne naopak. Těsto mísíme vařečkou či rukama tak dlouho, až se začnou tvořit bubliny. Správně vypracované těsto se nepřichytává a nelepí na stěnu mísy nebo při hnětení rukama se nám nelepí na prsty. Dle potřeby lze přidat trochu mouky.

Hotové těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě vykynout. Buchty, koláče či koblihy necháme kynout 40-60 min, těžká a tuhá těsta kynou až 3 hodiny i více. Takovou vánočku je nejlépe nechat kynout přes noc. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem a mělo by být lesklé, pružné a hladké. Vmáčkneme-li do něj důlek, ihned se vyrovná.

Z dobře vykynutého těsta vypracujeme dle zvoleného receptu požadované tvary, které přeneseme na tukem vymazaný plech, přikryjeme opět utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Plech s vykynutým pečivem vložíme do trouby předehřáté na 180 - 220°C. Vložíme-li těsto do málo prohřáté trouby, bude kynout dále a ztrácet tak svůj tvar. Po 5-15 minutách, záleží na velikosti pečiva, snížíme teplotu, aby se pečivo propékalo stejnoměrně. Zda je pečivo upečeno, poznáme podle zlatavé barvy a dle špejle píchnuté do středu koláče. Tak a první krok máme za sebou, teď už si jen zvolit co upéci za nápaditou a veselou velikonoční pochoutku.

Zkusme třeba upéci velikonočního zajíce, je to vcelku jednoduché. Vypracujete těsto a během kynutí si vystřihnete z lepenky šablonu na zajíce a na pomoučeném vále z vykynutého těsta vyválíte 1 cm silnou placku a zajíce dle šablony vykrájíme. Zajíce dáme na plech, potřeme je rozšlehaným žloutkem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečeme je v troubě vyhřáté na 210 °C asi 15 min. Po upečení je ozdobíme bílkovou polevou a jinými cukrátky. Chcete-li upéci něco méně pracného, zkuste třeba jen hnízdečka na vajíčko. Vykynuté těsto rozdělíte na cca 18 dílů, z každého dílu vytvarujete kuličku, ze které vyválíte 50 cm dlouhý váleček. Spirálovitě ho stočíte do kolečka a konce spojíte zapletením. Pracujte s pomoučenýma rukama, nebude se vám těsto lepit na ruce a půjde to snáze. Hnízda položíme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a do každého hnízdečka položíme uvařené vejce. Jako vždy necháme pečivo 10 minut kynout na plechu a teprve potom ho vložíme do rozehřáté trouby na 210°C. Po 15 - 20 min by měly být upečeny. Uvařená vejce uložená v hnízdečku můžeme nakonec pomalovat.

To nejlepší z velikonoční kuchyně

První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.

To

Další recepty na velikonoční pečivo i z nekynutého těsta najdete v našich receptech:

Babiččin mazanec
(doba přípravy 1 h 30 min )

Velikonoční zajíček
(doba přípravy 1 hod )

Velikonoční věnec
(doba přípravy 2 h 40 min )

Biskupský beránek
(doba přípravy 1 h 15 min )

Foto: Profimedia.cz

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena