V obchodech se dnes můžete setkat s nabídkou mořských plodů. Nejde však o žádné ovoce, na které jsme zvyklí, tedy o jablka, jahody či jiné, které se rodí na našich zahrádkách. Jde o "ovoce - plody" moře. Živé plody moře.
Jaké plody moře můžeme připravit na náš slavnostní stůl?
Narozdíl od humrů nebo krevet musí být mušle před přípravou živé, proto se nijak nezamrazují ani nepředváří. Jsou dodávány v balení s ochrannou atmosférou. Při otevření se musí propláchnout studenou vodou. Mušle se tak pomalu zavřou. Pokud zůstane některá otevřená, musí se vytřídit. Platí to také pro mušle, které se naopak neotevřou po uvaření.
Cibuli, česnek a petrželovou nať orestujeme ve vysokém hrnci na olivovém oleji, přidáme asi 1 cm vody, přivedeme k varu a ihned vsypeme mušle. Zakryté poklicí je necháme asi 2 minuty, pak je protřepeme a opět necháme propařit. K mušlím podáváme nejlépe bílé víno, konzumujeme je s hranolky nebo bílým pečivem.
Mušle (slávky) jedlé jsou chovné a cenově dostupnější než ústřice. Chovají se v tzv. mušlových zahradách.
Pro konzumaci ústřic je nutné zachovat ústřice živé a jejich lastury musí být pevně sevřené. Po otevření obsahují ještě mořskou vodu. Ústřice by se mohly otevřít asi 1 hodinu před samotnou konzumací, ale ideální je jejich otevření těsně před podáváním.
Ústřice otevíráme nožem na ústřice. Pevně ústřici držíme plochou stranou nahoru v utěrce, abychom předešli poranění. Nůž vsuneme mezi chlopně v hřbetní části lastury, oddělíme spojení mezi nimi kolem dokola. Sejmeme vrchní část a přitom dbáme na to, aby nám nevytekla ze spodní části tekutina. Tu můžeme trochu odlít, je-li jí hodně. Opatrně oddělíme maso od lastury a necháme v lastuře. Před konzumací maso lehce zakápneme citronovou šťávou a mírně posypeme mletým pepřem.
Chov ústřic vyžaduje vysoký podíl ruční práce, a proto je jejich cena vysoká. Malé ústřice se vkládají do speciálních kapes, umístěných na dřevěných podstavcích v moři. Musí však být zajištěno střídavé uložení ústřic nad a pod vodou při střídání přílivu a odlivu. Živí se totiž filtrováním mořské vody, kde získávají minerály a jiné živiny. Pokud jde o jejich další skladování, pak se musí skladovat horizontálně - vypouklou stranou dolů.
Stále patříte mezi ty, kteří ještě neochutnali delikatesy moře? Nevěříte mořským plodům? Zdají se vám být nedostupné všechny ty plovoucí schránky, ukrývající pro někoho z nás výbornou pochoutku? Možná i Vy brzy odoláte.
Foto: Profimedia
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena