V době dovolených, kdy mnozí z nás zavítají do přímořských letovisek, máme možnost ochutnat speciality připravené z mořských živočichů.
Pokud se však nevydáme tak daleko do známých taveren, neposedíme v plážových restauracích nebo rybárnách na skalnatém pobřeží, můžeme si některé z mořských živočichů zakoupit třeba u pultů některých našich obchodů.
Krevety se loví ve všech světových mořích, sladkovodní krevety v deltách řek nebo na farmách. Ty mořské se pracovávají hned na moři. Pak se zmrazují buď syrové nebo spařené, nebo se předvářejí a tak získají svou typickou růžovou barvu. V dnešní době se krevety také uměle chovají na farmách v nádržích při mořském pobřeží.
Jednoduchou a vlastně jedinou pomůckou pro konzumaci připravených krevet, která nám postačí, jsou dřevěná napichovátka. Jde o jakási párátka, která jsou na jednom konci upravena do silnější části pro lepší držení v prstech.
Humr žije pouze ve slané mořské vodě na východním pobřeží Kanady. Loví se do klecových pastí, které nepoškodí mořské dno a propustí malé humry. Humři se uchovávají v chladu v lednici, zakrytí navlhčeným novinovým papírem. Do sladké vody se nesmí dávat! Jemně se uchopí za tělo, ale ne blízko klepet. Pokud chceme humra vložit do igelitové tašky, pak do ní uděláme pár děr. Také led nesmíme dávat přímo na humra.
Humr se připravuje velmi jednoduše. Vloží se do vařící osolené vody a asi10 minut se vaří. Humr zčervená. Konzumujeme maso v jeho ocasní části a maso v klepetech. Na porcování humra budeme potřebovat speciální pomůcky.
Vyhovující jsou dnes dobře v obchodech dostupné pomůcky z nerezavějící oceli:
Humra je možné zakoupit v našich obchodech s mořskými živočichy po celý rok
Kromě krevety či humra si můžete pochutnat také na langustě, ale pozornost si zaslouží také krab nebo rak. Jejich příprava je obdobná a maso těchto mořských živočichů je lahůdkou. V restauracích jsou připravovány jako delikatesy.
Foto: Profimedia
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena