Všechny recepty mají nějaký původ! Buď jste autory vy sami, protože ten nebo onen recept jste si vymysleli, nebo jsou autory jiní lidé, kteří mohou být i z dalekých krajů. A dnes si povíme, co je pro jakou kuchyň typické a jaké velice známé pokrmy odkud pocházejí.
Tato kuchyně patří k těm nejlepším na světě, snad pro citlivé a promyšlené používání koření. Celá maďarská kuchyně je vlastně ovlivněna paprikou. Její rozmanité druhy se tam pěstovaly a zpracovávaly ve velkém, a tak se paprika stala součástí většiny maďarských jídel. Přidává se do polévek, gulášů, zeleninových i vaječných pokrmů, a to nejen čerstvá, ale i jako prášek. Vyhlášená je také polévka halászlé. Ke specialitám patří zejména uherský salám nebo čabajka. Velice známý pokrm je například lečo.
V Rakousku je velice důležitým a podstatným jídlem polévka. Oblíbené jsou také sladkovodní ryby, drůbež, zvěřina, jejichž úprava je podobná jako u nás. Rybí pokrmy jsou však pokaždé připravovány s množstvím koření nebo s omáčkami. Známé jsou také rakouské pokrmy z hovězího nebo telecího masa - vídeňské řízky, které se rozšířily do mnoha kuchyní. Rakouskou kuchyni proslavily zejména známé moučníky a cukrářské speciality. Slavné jsou také vídeňské kavárny, v nichž se pije káva na mnoho způsobů. Mezi velice známé pokrmy patří jablka v županu a císařský trhanec, což je vaječná omeleta.
Německá kuchyně nejspíš zaujme velikou kombinací všech druhů zeleniny a koření. K nejoblíbenější patří brambory, zelí, chřest, křen, cibule, ale také luštěniny. Z mas to jsou především vepřové, kachní a rybí. Německo je však veliká evropská země, a tak se její kuchyně v různých oblastech rozlišují. Blíže k moři jsou oblíbená jídla z ryb a námořnické pokrmy. V oblasti Porýní se zase často používají sladkovodní ryby, ale také hovězí maso a zelenina. Jih Německa je znám uzenářskými specialitami a sýry. Jejich kuchyně s od nás liší nejen způsobem přípravy jídel, ale také hojným používáním koření. Jsou proti nám více vynalézavější a nebojí se používat koriandr, jalovec, estragon a zázvor. Mezi německé pochoutky patří jihoněmecká rybí polévka.
Polská kuchyně, recepty a kuchařské umění byly ovlivněné vším, co lze na polském území ulovit, vypěstovat a sklidit z moře, lesů, polí, vod a jezer. V polské kuchyni jsou oblíbené polévky z masa, zeleniny a hub. Mořské ryby jsou základem pro studené předkrmy i hlavní jídla. Veškeré druhy masa se upravují dušením, vařením, velice známé jsou omáčky a saláty. Například okurkový salát po Polsku, ve kterém najdeme kopr.
Tato kuchyně je světoznámá, je pestrá, bohatá a různorodá. Jinak se vaří na jihu země a jinak na severu, ale i tady je velice oblíbené koření. Francouzi milují zeleninu, kterou upravují rozmanitými způsoby, vaří se, peče, smaží, zapéká se sýrem, nebo se míchá v nejrůznější saláty. Hlavní přílohou je typický chléb, který se ulamuje, takže se kuchař nemusí starat o přílohy. Už i u nás můžeme vidět prodejny s francouzským pečivem. Nesmíme zapomenout také na jejich výborné sýry, které jsou nejoblíbenějšími dezerty. Veškeré pokrmy se zapíjejí vynikajícími víny. Mezi velice známou polévku patří francouzská cibulačka.
Italská kuchyně se vyznačuje velikou pestrostí. Liší se však podle míst, kde se právě nacházíme. Po celém území je typické podávání tzv. suchých polévek - těstovin, rýže, polenty nebo noků jako samostatného pokrmu před masitým pokrmem. Tyto polévky se servírují s rajčatovou omáčkou, někdy jen posypané sýrem a máslem. Typický je výběr lahodných a jemných omáček, používání velikého množství sýra a značná spotřeba zeleninových a ovocných salátů. U nás je tato kuchyně velice oblíbená pro rozmanitost těstovin, pro vynikající saláty, pizzy. Samozřejmě nesmíme zapomenou na typický italský moučník zvaný Tiramisu a oblíbenou pizzu.
Pro bulharskou kuchyni jsou typické poměrně tučné pokrmy s velikým množstvím cibule, česneku a koření. Velice často se používá také vepřové, skopové a hodně zeleniny. K nejznámějším pokrmům patří tarator nebo musaka se špenátem.
Vzhledem k velikosti kontinentu se kuchyni značně liší, severoamerická je podobná severoevropské a jihoamerická zase jihoevropské, a to zejména zemím, kde se mluví portugalsky nebo španělsky. O dnešní americké kuchyni můžeme říci, že v ní najdeme od každého něco. Typickými pokrmy jsou hranolky, hamburgery, americké brambory, koláče zvané páje.
V Rusku se setkáme s různými úpravami jednotlivých pokrmů i specialitami. V kuchyni těchto zemí se velice často připravují jak mořské, tak sladkovodní ryby, dále pak hovězí, skopové, vepřové i drůbeží maso. Oblíbená je také zelenina, smetana a houby. Polévky bývají vydatné a husté, například boršč se proslavil po celém světě. K masu se podávají brambory, někdy také zelí a saláty. Saláty jsou nejčastěji v kombinaci s majonézou, smetanou, citronovou šťávou, octem nebo rostlinnými oleji.
Čínská a orientální kuchyně se u nás v posledních letech velice rozšířila a získala si velikou oblibu. U nás je i veliké zastoupení čínských restaurací. Mnohdy si zatoužíme připravit doma to, co jsme v nich ochutnali. Základem jejich kuchyně je zelenina, rýže, drůbež, těstoviny a sója. Vyznačuje se zvláštní přípravou potravin: zelenina je krájená na nudličky, používá se bramborový škrob, sójová omáčka a řady dalších přísad. Často se také vaří v pánvi wok. Ke konzumaci se používají hůlky. Mezi velice známé pokrmy patří kung-pao.
Kouzlo indické kuchyně spočívá v její rozmanitosti. U Indů se většinou naloží na stůl všechno, co je k snědku, a každý si potom bere, na co má chuť. Jídlo se podává v miskách. Obvykle se podává zelenina, luštěniny, rýže, čalamáda, jogurt, polévka a další. To všechno doplňují placky. Maso, většinou skopové, rybí a drůbeží se upravuje na různé způsoby, většinou se dusí a délka přípravy pokrmů je veliká. Užívá se mnoho koření a v netradičních kombinacích, čalamád, nepoužívá se uzené maso, slanina a uzeniny. Tradiční placky čapátí se jedí snad ke všemu jako u nás knedlíky. To je jen malý výčet kuchyní, ale asi nejznámější. Foto: Profimedia.cz
Autor:Vilienka