Je libo odlehčení a ozdravení jídelníčku, dostání se zpět do kondice, zkrátka pořádný povánoční restart? Ten slavný a bujarý začátek ledna máme dávno za sebou, a tak je rozhodně nejvyšší čas. Po svátcích bychom se měli cítit odpočatí a plni energie, obvykle je to ale přesně naopak. Jsme unavení, zlenivělí a při každém kroku pociťujeme kila navíc, která nás tíží.
Poslední týdny roku dávají obvykle pořádně zabrat naší životosprávě. Přejídáme se a pijeme alkohol ve jménu svátečních dní, které trávíme v kruhu svých blízkých, často u televize, s minimem pohybu na čerstvém vzduchu. Každý z nás by si tak měl v těchto dnech sáhnout do svědomí a snažit se napravit škody na vlastním jídelníčku i tělesné kondici.
Pokud se tedy necítíte ve své kůži a vaše vánoční a novoroční stravování se na vás jasně podepsalo, odborníci doporučují začít pomalu. To znamená zařadit nejprve takové změny, které nebudou tak náročné. Základním pravidlem je vyvážená a pestrá strava. Není vhodné vylučovat zbytečně celé skupiny potravin, pokud tak nejednáme ze zdravotních důvodů. Je důležitá důslednost, jíst méně a pravidelně. K tomu pak samozřejmě prospěje také určitá míra pohybu a pravidelné aktivity.
První týden v lednu si lidé obvykle naordinují tvrdý a přísný režim. Vyhýbají se alkoholu a chtějí si vystačit jen s minimálním množstvím jídla. Po pár dnech je ale důsledky drastické diety a nelidského hladovění omrzí a následuje návrat k původnímu způsobu stravování. Je zkrátka po všem, a to stejně rychle, jak rychle to začalo. Do formy se přitom tělo může podle odborníků dostat díky několika základním pravidlům. Patří k nim alespoň jeden měsíc bez alkoholu a smažených jídel, s každodenním přísunem zeleniny a ovoce. Pravidelná strava by pak měla obsahovat libové maso, ryby, vejce a sýry. Velmi důležitý je i dostatečný příjem vody, protože právě dostatečná hydratace je zcela zásadní pro detoxikaci organismu. Pro očistu trávení a správné fungování střev se pak doporučují fermentované potraviny, jako je jogurt, kefír nebo kysané zelí. K tomu pak přičtěte kvalitní spánek a dostatek pohybu.
Hubnutí v tomto nevlídném období není snadné. Jaké má zima pro hubnutí nevýhody? Co udělat, abychom se alespoň pár kil zbavili, než vyleze první jarní sluníčko a hubnutí nám půjde snáze?
Nemusíte být nutně vegetariánem, abyste do jídelníčku častěji vpustili zeleninu - pro silnější imunitu i dobrý pocit, že děláte něco pro své zdraví. Navíc při přípravě těchto hlavních chodů ušetříte, protože spotřebujete zbytky surovin z lednice i spíže, přitom nasytíte celou rodinu.
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.