Léčebná výživa neboli léčebná dieta je nezbytná při některých chorobách. Přesto někteří lidé nemoci dost podceňují, proto si pojďme vysvětlit význam dodržování pravidel.
Léčebná dieta je nezbytná hlavně u nemoci diabetes mellitus, aterosklerózy, obezity, poruchy činnosti jater, žlučníku, ledvin, žaludku, a dalších.
Většina lidí se ale snaží preventivně starat o svoje zdraví. Také se setkáváme s preventivní léčebnou výživou, například ochrana před rozvojem aterosklerózy, obezity, chorob zubů. Speciální případ léčebné diety je výživa po rekonvalescenci po těžkých chorobách a úrazech.
Sem právě patří odstranění nesprávné výživy a léčení jejich následků. Někteří lidé se buď nadměrně stravují a následuje obezita. Ale na druhé straně jsou lidé, kteří při různých neracionálních dietách, kdy výrazně nastanou změny v organismu, si mohou poškodit celý metabolismus v těle.
Při držení jakékoli léčebné diety je nezbytný dozor lékaře specializovaného na dietologii.
Pacient dochází k pravidelným prohlídkám, stravuje se podle pokynů dietologa. V tomhle případě je kontrola dodržování diety nejméně snadná. Zároveň je to nejpříjemnější varianta pro pacienta.
Při lázeňské léčbě se pacient stravuje v lázeňském zařízení podle předepsaného jídelníčku, ale také se může stát, že při vycházkách tuto dietu může nekontrolovaně porušit.
Kontrola je nejsnazší a přesně lze správnou dietu ordinovat. Ale i tady je nebezpečí, že pacient bude konzumovat přinesené pokrmy a nápoje zvenčí.
Většinou se používá při poškození chrupu, afekci v oblasti dutiny ústní nebo jícnu.
Je pro těžší onemocnění dutiny ústní a horních částí trávícího traktu.
Například jsou to vředové choroby, případně zánětlivé střevní onemocnění.
Je pro lidi s chorobami žlučníku a žlučových cest, vylučují se nadýmavé složky potravy a přepalované tuky.
Používá se po záchvatech pankreatitidy, tady se omezují potraviny, které málo stimulují činnost slinivky břišní.
Neobsahuje žádnou vlákninu.
Používá se a je hlavně určená pro pacienty s cukrovkou.
Používá se u pacientů s poruchou metabolismu.
Je používaná tam, kde selhávají ledviny.
Je určena pro pacienty s obezitou a redukuje hlavně příjem energie a tuků.
Je určena pro pacienty s celiakíí, která neobsahuje lepek obsažený v pšenici, žitě, ječmeni atd. Tahle dieta je založená na bramborách, kukuřici a rýži.
Výživa je podávána farmaceuticky z připravených roztoků obsahujících kompletní složení živin.
Dietologie je velice náročná a vyžaduje speciální znalosti, které nám může poskytnout jedině lékař - odborník. Některé přípravky se dají koupit, ale vždy je dobré poradit se s dietologem či dietní sestrou.
Foto: Profimedia
Autor:Jovi
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena