Kurkuma 3. díl

Kurkuma 3. díl

Kurkuma je základním kořením indické kuchyně. Dříve sloužila v Indii pouze k úpravě rýže, dnes se objevuje téměř ve všech indických recepturách a svou oblibu si toto koření získalo i v kuchyních celého světa.

22574×

Využití kurkumy v potravinářství

Kurkuma je charakteristická svou jemnou vůní, která trochu připomíná vůni zázvoru a pomeranče, svou intenzivní chutí, ale hlavně, výrazně žlutou barvou. Díky své barvící schopnosti se hojně používá jako potravinářské barvivo, které je zdraví neškodné.

Slouží k barvení mnoha potravinářských výrobků. Například másla a tuků, sýrů, olejů, bezvaječných těstovin, rýže, nebo v cukrářství při barvení likérů. Kurkuma má důležitou úlohu při výrobě ostrých a kořeněných omáček. Například je součástí často používané worcestrové omáčky.Významný podíl má i při výrobě hořčice a hlavně je nepostradatelnou složkou mnoha směsí koření, zejména indického kari.

Využití v kuchyni

Kurkuma se používá do většiny zeleninových i masitých orientálních, asijských a indických jídel. Užívá se samostatně, nebo ve směsích koření. Barvu a chuť dodává luštěninám, přidává se do omáček, ale i moučníků, krémů a pudinků, dokonce i knedlíků a bramborových těst. Slouží jako koření při grilování, dále k přípravě pokrmů z rýže a těstovin. Je možné ji využít při nakládaní zeleniny.
Výraznou chuť dodává polévkám, rybám, chuťovkám a zeleninovým pokrmům. Kurkuma je oblíbeným a nepostradatelným kořením i vegetariánské kuchyně. Hodí se k přípravě studených i teplých jídel.

Často je nazývána indickým šafránem. Lze ji využít všude tam, kde se používá šafrán. Nejen, že ho nahradí, ale je i levnější a zdravější. Narozdíl od šafránu má kurkuma vzácnou vlastnost, umí na sebe vázat tuky a proto se používá hlavně k přípravě tučných a masitých jídel. Podporuje lepší trávení a funkci jater.

Kořením, jakým je kurkuma, určitě žádný pokrm nezkazíte. Ani její časté užití při vaření není škodlivé, naopak působí na náš organismus blahodárně. Snažíme se ji tedy zařadit do svého jídelníčku.

Recept na kuřecí prsa s kurkumou

Ingredience :

4 prsní řízky, 2 lžíce oleje, 200 ml zakysané smetany, 1 lžička kurkumy, špetka mletého zázvoru, půl lžičky mletého kardamomu, půl lžičky mleté skořice, půl lžičky mletého koriandru, sůl, pepř, šťáva z poloviny citronu

Pozn: Kardamon můžeme v nouzi nahradit bazalkou, koriandr nahradíme chuťově nejbližší petrželkou.

Postup:

Kuřecí prsa opláchneme studenou vodou a lehce naklepeme. Z koření a citronové šťávy  umícháme marinádu, kterou potřeme kuřecí maso. Necháme v chladu uležet alespoň 30 minut.

Naložená kuřecí prsa usmažíme na rozpáleném oleji z obou stran, osolíme a opepříme. Na usmažená a ještě horká kuřecí prsa s kurkumou rozetřeme zakysanou smetanu, ozdobíme petrželovou natí a podáváme. Nejvíce chutnají s rýží.

Předpis na vlastní kari koření a ještě dalších pár receptů s kurkumou vás čeká v dalším dílu, věnovanému tomuto koření.
user-icon

autor Dana

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena