Kedlubny obsahují zanedbatelné množství kalorií, perfektně se proto hodí pro redukční dietu. Pozoruhodné jsou ale také jejich protirakovinné účinky. To už je dost důvodů, proč kedlubny častěji zařadit do jídelníčku, co říkáte?
Kedluben má mnoho odrůd, odrůdy nám známé pocházejí ze Středomoří a Číny. Zdřevnatělé kedlubny jsou hůře stravitelné, vybírejte tedy jen čerstvé plody a konzumujte je pokud možno co nejdříve.
Kedluben můžete podusit s hráškem a mrkví, uvařit z něj kedlubnovou polévku nebo z mladých listů připravit vynikající kedlubnové zelí. Z kedlubnů je možno připravovat pomazánky, saláty i omáčky.
Kedlubny můžete také nechat kvasit. Příprava je snadná. Na dno zavařovací sklenice dejte snítko kopru, přidejte oloupané na nudličky nastrouhané kedlubny, dvě kávové lžičky soli, lžičku cukru, dvě nadrobno nakrájené cibule, trochu nového koření, 5 kuliček pepře a uzavřete víčkem. Směs se nenechává kvasit déle než tři dny. Takto upravený kedluben je určen pro rychlou spotřebu.
Nakládaná zelenina v solném nálevu
(doba přípravy null min)
Kedlubny jsou bohatým zdrojem vitamínu C, karotenu, vitamínu E a B. Dále obsahují draslík, vápník, železo, zinek, selen, sloučeniny síry a protiskleroticky působící látku inositol. Vysoký podíl vlákniny se podílí na zprůchodnění střev, což ocení lidé trpící zácpou. Míváte-li však záněty žaludku nebo dvanáctníku, konzumaci této zeleniny se vyhýbejte - mohla by vás dráždit. Mladé listy obsahují mnohonásobně více vápníku a vitamínu C než bulva, proto je škoda nevyužívat ke konzumaci i tuto jedlou část.
Kedluben kromě velkého množství výše zmíněných vitamínů a minerálů obsahuje také tzv. izotiokyanáty a rostlinné indoly, látky se silně protirakovinnými účinky. Indol-3-karbinol pomáhá regulovat hormonální hladinu u mužů i žen. Upravuje tak nepravidelný menstruační cyklus, tiší menstruační bolesti a působí jako prevence rakoviny vaječníku, dělohy a prostaty. Tato látka je bohatě využívána při výrobě protirakovinných léků. Využívá se také jako prevence rakoviny tlustého střeva, likviduje cysty na vaječnících a prsou a napomáhá léčbě endometriózy.
Kedluben je spolu s ostatními druhy brukvovité zeleniny (květák, brokolice, růžičková kapusta) jedním z nejsilnějších bojovníků proti rakovině. Jeho léčivé účinky ale dopadají ještě dále: podporuje snižování nadváhy, bojuje proti infekcím, posiluje krvetvorbu, zvyšuje odolnost vůči stresu, posiluje vlasy a pleť.
Až budete při příštím nákupu míjet oddělení zeleniny, určitě na tohoto silného bojovníka za naše zdraví nezapomeňte.
Maso na kedlubnách v 5 variacích: Neuvěříte, jak skvěle chutná!
Jak zařadit kedlubny do jídelníčku tak, aby chutnaly? Zkoušeli jste někdy tuto košťálovou zeleninu zkombinovat s masem? Budete překvapeni, jak takové kuřecí, vepřové a dokonce i rybí maso právě kedlubna doplní. Vybrali jsme pro vás 5 výborných receptů, které doporučujeme vyzkoušet ke všednímu, ale klidně i k nedělnímu obědu.
Zamilujte si kedlubny: 8 top receptů, které stojí za to vyzkoušet
Kedlubny patří mezi nejzdravější a lehce stravitelné druhy košťálové zeleniny, které si zejména na začátku léta můžeme dopřát. Ale jak zařadit kedlubny do jídelníčku tak, aby chutnaly? Věděli jste, že z nich lze připravit i skvělé zelí a bramboráky?
Foto: Shutterstock.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena