
Recept na vynikající moučník, který je opravdu jednoduchý na přípravu a díky jablíčkům je úžasně šťavnatý.
Když se jablečná sezóna vydaří a je bohatá na úrodu, je to čirá radost. Jablka patří do moučníků nejrůznějších typů a druhů, jsou totiž dokonale přirzpůsobivá a použitelná.
Spousta jablečných dezertů se stala světově proslulými, jako například legendární obrácený koláč Tarte Tatin, americký jablečný páj Apple Pie, linecký mřížkový jablečný koláč a konečně jablečný štrúdl.
S námi si teď můžete upéct jednoduchý obrácený koláč, jehož příprava zabere jen minimum času.
-> Hrníčkový recept s jablky: Stačí 20 minut a jablečné muffiny jsou na stole
Na těsto si připravíme:
Na jablečnou náplň budeme potřebovat: 3 jablka, máslo na vymazání formy, 50 g třtinového cukru a 25 g skořicového cukru

Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Dno pečící formy vymažeme máslem, posypeme částí skořicového a třtinového cukru a poklademe do ní nakrájená jablka. Poté jablka znovu posypeme skořicovým a třtinovým cukrem.

V míse smícháme obě mouky, přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru a kypřící prášek. Promícháme a přidáme rostlinné mléko, olej a jablečný ocet. Promícháme a vytvoříme hladké těsto.

Těsto nalijeme do formy na nakrájená jablka a dáme do rozehřáté trouby na 180°C a pečeme zhruba 45 minut.

Po upečení necháme zcela vychladnout a poté vyklopíme z formy a můžeme podávat.

Recepty na jablečné koláče, které se mohou hodit:
Mrkvovo-jablečná buchta s ovesnými vločkami
Dokonalost jablečného štrúdlu: Jak připravit nejlepší závin?
Na jablečný štrúdl můžeme zvolit hned několik druhů těst. S každým z nich, bude mít závin jiné přednosti. Kolik jablek je na štrúdl potřeba? Jak dlouho závin péct, čím ho potřít a jak zajisti, aby neprasknul?
Šťavnaté koláče a buchty? Vsaďte na jablka a upečte si mřížkový, hraběnku nebo tarte Tatin
Jablečné dezerty nabízejí jedinečné spojení sladkosti a vláčnosti. S jablky vyčarujete spousta lahodných moučníků: od štrúdlů a koláčů přes buchty až po dezerty se skořicí a karamelem. Pojďte se pustit do jablek spolu s námi!
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena