Javorový sirup je sladidlo vyráběné z javorové mízy. Ta se k dochucování pokrmů používá již po staletí. Znali ji již původní američtí obyvatelé před příchodem Evropanů. Kdo, kdy a jak poprvé využil javorovou mízu je ovšem nejasné.
Výroba javorového sirupu
Velmocí javorového sirupu je jednoznačně s 80% veškeré výroby východní část Kanady.
- Javorový sirup lze však vyrobit i u nás. Mízu totiž produkují všechny druhy javorů, jen s jinou intenzitou.
- Nejvíce sladké mízy proudí v cévách javoru cukrového a javoru černého.
-> Nadýchané lívance s javorovým sirupem a jahodovým přelivem

Sirup se vyrábí brzy zjara. "Sbírá" se ze stromů, kterým je přibližně 40 let. Do stromu se každou sezónu navrtají 1 až 2 nové otvory hluboké 5 - 6 cm, ze kterých je pomocí plastových trubic jímána šťáva. Otvory se pak během roku zahojí.
- Z co nejčerstvější mízy se vařením nechá vypařit většina vody a vznikne hustá tekutina. Javorová šťáva má totiž jen 2,5 % cukru. Na 1 litr sirupu je potřeba získat průměrně celých 40 litrů javorové mízy. Takové množství lze získat z jednoho cukrového javoru za 4 - 6 týdnů.
- Náročný proces se odráží i v ceně výsledného produktu. Litr kvalitního sirupu vyjde v Čechách i na 1000 korun. Dalšími procesy lze z javorové mízy vyrobit také javorové máslo, javorový cukr či javorový karamel.
- Pravý javorový sirup někdy můžeme zaměnit se sirupem s "javorovou příchutí". Jedná se o náhražky, které mají do javorového sirupu daleko. Před nákupem sirupu se tedy podrobně seznamte s etiketou.
-> Jde to i bez vajec a mléka, nevěříte? Zkuste veganské vafle krok za krokem

Nutriční látky v javorovém sirupu
Javorový sirup je plný cukru, konkrétně sacharózy. Tmavší sirupy mimo ni obsahují také malé množství glukózy a fruktózy.
Z minerálních látek mají v javorovém sirupu hojné zastoupení vápník, mangan, hořčík a draslík.
Konzumací javorového sirupu našemu tělu dodáme také riboflavin (vitamín B2), kyselinu pantothenovou (vitamín B5), pyridoxin (vitamín B6), niancin a další.
Použití javorového sirupu v kuchyni
Javorový sirup není právě levná záležitost, je však ideální náhražkou bílého rafinovaného cukru.
Jeho olejovitá konzistence může kdekoho překvapit. Spíš bychom asi očekávali hutnou medovitou hmotu.
- V Kanadě ale i Americe se jím s oblibou polévají lívance, vafle či zmrzlinové poháry.
- Navíc jej lze použít do sladkých těst místo cukru.
Tvarohový koláč s javorovým sirupem
na těsto:
- 1 balíček vanilkových vaflových sušenek
- 5 lžic rozpuštěného másla
- 2 lžíce cukru
na náplň:
- 1 balíček tvarohu
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 50 ml citronové šťávy
- 2 lžíce javorového sirupu
na polevu:
- 150 ml javorového sirupu
- 75 ml vody
- 1 vejce
- 1 - 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 50 g mletých vlašských ořechů
Postup
- Sušenky rozdrobíme a smícháme s cukrem a máslem. Vytvoříme kompaktní hmotu.
- Hmotu rozprostřeme na dno dortové formy. Dortovou formu následně dáme do mrazničky.
- Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh našleháme s mlékem, citronovou šťávou a dvěma lžícemi javorového sirupu.
- Náplní potřeme vychlazené těsto.
- Koláč dáme opět na 2 - 3 hodiny do chladu.
- Pro přípravu polevy nejprve svaříme javorový sirup s vodou. Pak jej necháme trochu vychladnout a přimícháme vejce rozšlehané s kukuřičným škrobem.
- Za stálého míchání směs opět přivedeme k varu a jakmile začne houstnout, odstavíme ji z ohně. Vlažnou směsí přelijeme koláč a nakonec jej posypeme oříšky.
- Do doby podávání koláč skladujeme v chladu.
Uvařte si s námi
Recepty, které by vám neměly ujít:
Grilované hrušky s vlašskými ořechy

Jablečné rolky se skořicí

Mléčná kokosová rýže

Meruňkovo-mandlová omáčka

Jablkový koláč s javorovým sirupem a ořechy
