Jalovec je kořením známým přednostně při úpravě zvěřiny. Ale jalovcové bobule mají širší využití, jen se o něm málo mluví. A jako každá rostlina nezapře své léčivé účinky.
Cyprišovitá rostlina, stále zelený keř, jehož plody dozrávají až v třetím roce, na svou sklizeň čeká až do samého podzimu. Protože rostou do vyšších poloh, sklizeň v říjnu vyláká sběratele až na lesní mýtiny, do rašelinišť, vřesovišť a na do té doby slunečné horské svahy.
Bobule, jalovčinky, hnědé, tmavě fialové až černé, ty nejzralejší a nejlepší plody mají až 1cm v průměru, kulatý tvar a před sušením jsou pěkně šťavnaté. Ale díky své ostré chuti se syrové nekonzumují.
Vlastní sběr a sušení jalovcových bobulí je pracnou záležitostí, která ale stojí za to. Sbírají se hromadně do plachet a a rozložené v tenké vrstvě se suší - ve stínu a do teploty 35 °C.
Vůně jalovčinek je výrazně aromatická, připomínající borovici, nasládle hořká chuť nezaměnitelně ochutí zvěřinu, hovězí, vepřové, ale i drůbeží maso. Místy se sušené bobule jalovce používají i při přípravě zeleninových pokrmů - sterilovaného zelí, kapusty a do zapékaných jídel.
Léčivé účinky bobulí jalovce jsou dány především obsahem silic (základ pro jejich chuť a vůni). Součástí silic jsou tzv. terpeny (jmenovitě terpinol, kadinen, pinen), které jsou příčinou diuretického a dezinfekčního účinku.Kromě toho bohatě zastupují látky s karotenem a vitamín C.
Hodnotná je i slupka jalovčinek, plná pryskyřic, ty mohou za likvidaci jedů a choroboplodných zárodků.
Přes veškerá pozitiva je třeba dbát doporučení ke konzumaci. Protože jalovčinky obsahují spoustu dráždivých látek, větší spotřebě by se měli vyhýbat lidé s chronickými záněty močových cest. Těhotné ženy by je měly zcela vynechat, hrozí nebezpečí vyvolání děložních stahů a vyvolání potratu.
Použití jako vysoce aromatického koření patří mezi nejznámější. Bobule vaříme buďto celé přímo v pokrmu, nebo je předtím v hmoždíři rozdrtíme, abychom ze slupek uvolnili aroma. Takto se hodí k již výše zmíněnému masu, zelí, kapustě, ale dobře ochutí i omáčky na smetanovém základu, paštiky nebo nádivky. Jalovčinky bývají součástí kořenících směsí a využití najdou i k přípravě pálenky.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena