Jalovčinky - aromatické bobule

Jalovčinky - aromatické bobule

Jalovec je kořením známým přednostně při úpravě zvěřiny. Ale jalovcové bobule mají širší využití, jen se o něm málo mluví. A jako každá rostlina nezapře své léčivé účinky.

8739×

Jalovec - keř s aromatickými bobulemi

Cyprišovitá rostlina, stále zelený keř, jehož plody dozrávají až v třetím roce, na svou sklizeň čeká až do samého podzimu. Protože rostou do vyšších poloh, sklizeň v říjnu vyláká sběratele  až na lesní mýtiny, do rašelinišť, vřesovišť a na do té doby slunečné horské svahy.

Bobule, jalovčinky, hnědé, tmavě fialové až černé, ty nejzralejší a nejlepší plody mají až 1cm v průměru, kulatý tvar a před sušením jsou pěkně šťavnaté. Ale díky své ostré chuti se syrové nekonzumují. 

Vlastní sběr a sušení jalovcových bobulí je pracnou záležitostí, která ale stojí za to. Sbírají se hromadně do plachet a a rozložené v tenké vrstvě se suší - ve stínu a do teploty 35 °C.

Vůně jalovčinek je výrazně aromatická, připomínající borovici, nasládle hořká chuť nezaměnitelně ochutí zvěřinu, hovězí, vepřové, ale i drůbeží maso. Místy se sušené bobule jalovce používají i při přípravě zeleninových pokrmů - sterilovaného zelí, kapusty a do zapékaných jídel. 

Jalovčinky léčí

  • působí antioxidačně, močopudně, a díky tomu zbavují tělo odpadních látek
  • preventivně pomáhají při potížích s močových měchýřem, ledvinami a močových cest vůbec
  • chrání sliznice
  • podporují tvorbu hormonů
  • aktivují metabolismus
  • pozitivně působí proti stárnutí
  • posilují celý imunitní systém
  • působí proti zrakové únavě

Léčivé účinky bobulí jalovce jsou dány především obsahem silic (základ pro jejich chuť a vůni). Součástí silic jsou tzv. terpeny (jmenovitě terpinol, kadinen, pinen), které jsou příčinou diuretického a dezinfekčního účinku.Kromě toho bohatě zastupují látky s karotenem a vitamín C.

Hodnotná je i slupka jalovčinek, plná pryskyřic, ty mohou za likvidaci jedů a choroboplodných zárodků.

Doporučení ke konzumaci jalovčinek

Přes veškerá pozitiva je třeba dbát doporučení ke konzumaci. Protože jalovčinky obsahují spoustu dráždivých látek, větší spotřebě by se měli vyhýbat lidé s chronickými záněty močových cest. Těhotné ženy by je měly zcela vynechat, hrozí nebezpečí vyvolání děložních stahů a vyvolání potratu.

Zpracování bobulí jalovce

Použití jako vysoce aromatického koření patří mezi nejznámější. Bobule vaříme buďto celé přímo v pokrmu, nebo je předtím v hmoždíři rozdrtíme, abychom ze slupek uvolnili aroma. Takto se hodí k již výše zmíněnému masu, zelí, kapustě, ale dobře ochutí i omáčky na smetanovém základu, paštiky nebo nádivky. Jalovčinky bývají součástí kořenících směsí a využití najdou i k přípravě pálenky. 

Foto: Pixmac.cz
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena