
Angreštový kompot má v sobě všechno – šťavnatost, příjemnou kyselost i retro kouzlo domácích zavařenin. Využijeme ho nejen jako ovocný dezert, ale i jako surovinu do moučníků, sladkých omáček nebo letních pohárů. A co je nejlepší – zvládneme ho připravit raz dva i bez zkušeností se zavařováním.
Když dozraje angrešt, bývá ho často najednou tolik, že nestíháme sbírat. Na koláč s angreštem ho často nepadne tolik, kolik bychom potřebovali zpracovat, a tak můžeme sáhnout po osvědčeném řešení – zavařování. Kompot z angreštu je totiž skvělý způsob, jak zachovat chuť léta i na zimu.
-> Dokonalost angreštu v anglickém krému do skleničky aneb Jak na gooseberry fool
Před zavařováním angrešt očistíme – odstřihneme stopky i suché zbytky květu. Na 4 sklenice o objemu 0,7 l budeme potřebovat:
Postup:
-> Když je dobrá úroda: Zavařte si skvělé kompoty, připravte báječnou marmeládu
Angreštový kompot můžeme různě dochutit, nabízíme pár nápadů:
Nemusí sloužit jen jako ovocná tečka po obědě.
Recepty s angreštem, které by vám neměly ujít:
Angreštová marmeláda s ananasem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena