Červen nám přešel do druhé poloviny a na zahrádkách začínají dozrávat malé barevné kuličky rybízu a větší kuličky angreštu. Větší úrodu lehce zavaříme nebo zamrazíme.
Rybíz patří do čeledi meruzalkovitých, je samosprašný a podle odrůd ho dělíme na bílý, červený a černý. Rybíz, stejně jako většina ovoce, obsahuje velké množství vody - až 82%. Rybíz obsahuje velmi mnoho zdraví prospěšných látek, hlavně pak černý rybíz. Kromě silice obsahuje černý rybíz velké množství vitamínu C, dále vitamín P, vitamíny A a K (nezbytný pro srážení krve) a ještě vitamín B1. Dále rybíz obsahuje spoustu minerálů, např. draslík, vápník, hořčík, nepatrně i železo,měď a fosforu a také dostatek síry. Rybíz je dobrým zdrojem pektinů, které využívají kuchařky při přípravě rosolů a marmelád s rybízem a rybíz přidávají jako konzervant k ovoci bez pektinů.
Angrešt podle ranosti sklizně dělíme na raný, středně raný a pozdní. Podle barvy slupky plodů rozeznáváme odrůdy běloplodé, červenoplodé, zeleno-žlutoplodé a žlutoplodé. Angrešt patří mezi rostliny samosprašné. Angrešt je známější pod českými názvy jako srstka, chlupatka, měchovka či chlupáč. Angrešt obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, železo, sodík, draslík a fosfor.
Angrešt i rybíz patří mezi ovoce, které je vhodné ke zmrazování. Ovoce opláchneme, rybíz otrháme ze stonků a z angreštu odstraníme stopku i okvětí. Ovoce necháme oschnout, pak je naskládáme v jedné vrstvě na podnos a vložíme do lednice na hodinu předmrazit. Teprve pak ovoce přesypeme do mikrotenových sáčků nebo misek a uložíme do mrazničky k zimní spotřebě.
Plody - bobule rybízu i angeštu využíváme jak při přípravě sirupů a moštů, tak při přípravě džemů, zavařenin a kompotů. Z rybízu můžeme připravit lahodné rybízové víno a obojí ovoce využijeme při přípravě teplé omáčky k masu.
Toto drobné čerstvé ovoce se používá i jako náplň do bublanin, buchet, koláčů a nepečených dortů. Stejně tak je můžeme použít jako ozdobu zmrzlinových pohárů nebo studených limonád či ovocných bowlí.
900g omytého a stonků zbaveného rybízu (červený, bílý) smícháme s 500g přebraných a omytých borůvek. Pokud chceme marmeládu jemnou, ovoce rozmixujeme. Ovoce prosladíme želírovacím cukrem (3:1) a za stálého míchání uvedeme do varu. Plamen zmírníme a za stálého míchání 5 minut provaříme. Marmeládu ihned plníme do nahřátých, nejlépe šroubovacích, sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, zabalíme do deky a necháme do druhého dne vychladnout.
4 lžíce rybízové marmelády nebo čerstvě rozmixovaného rybízu smícháme s 30g jemně nastrouhaného křenu, 40g cukru krupice, 2 lžícemi plnotučné hořčice a 125ml červeného vína. Ingredience spolu dobře promícháme a podle potřeby zahustíme lžící jemné strouhanky. Omáčku uložíme nejméně na hodinu do chladna "rozležet chuť i vůni". Před podáváním omáčku zahřejeme a podáváme zejména ke zvěřině.
Určitě i vy máte svůj recept s využitím rybízu či angreštu. Neváhejte a podělte se o něj s námi.
Citronová babeta s rybízem krok za krokem: Vzpomínka na dětství
Citronovou babetu si možná vybavíte jako oblíbený moučník z dětství. Pojďme se ji dnes naučit připravit krok za krokem, aby byla voňavá, nadýchaná a vláčná, přesně tak, jak má být.
Když není čas na pečení: Recept na rychlý koláč s rybízem
Dnes si podle FOTOPOSTUPU krok za krokem ukážeme, jak rychle připravit rybízový koláč s drobenkou. Je jednnoduchý, rychlý a výborný.
Foto: Pixmac.cz
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena