Jak zavařit kompot
Na přípravu kompotů používáme ovoce zdravé, vyzrálé, s přiměřeně pevnou dužinou, jen angrešt zavařujeme téměř zralý.
- Plody omýváme až těsně před přípravou kompotů.
- Odstopkujeme je a některé druhy opracujeme ještě dál: jablka, hrušky oloupeme a odstraníme jádřince, rozkrojíme na půlky nebo na čtvrtky a hned ponoříme do vody okyselené citronovou šťávou. Meruňky a broskve rozpůlíme a vypeckujeme
- Hrušky krátce předvaříme ve vodě s kyselinou citrónovou nebo octem, jablka předvaříme v roztoku na 1 l vody 100g cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové, zbylý roztok doplníme cukrem a použijeme jako nálev.
- Bezinky vložíme po částech na cedníku do vařící vody, po 10 sekundách je ochladíme ve studené vodě a necháme okapat.
- Připravené ovoce urovnáme nebo nasypeme do sklenic, setřeseme, stlačíme prsty a zalijeme horkým nálevem 1 cm pod okraj. Nálevu potřebujeme asi 1/3 objemu plněné sklenice, u předvařeného ovoce méně.
- Nálev připravíme tak, že vodu svaříme s cukrem. Dávky cukru jsou různé pro různé ovoce.
-> Nejsnazší džem na světě? Rybízový. Potřebujete na něj jen dvě suroviny

Dávka cukru na 1 litr vody podle druhu ovoce:
- angrešt - 700 g
- bezinky - 900 g + 2 g kyseliny citrónové
- borůvky, meruňky - 550 g
- broskve, jablka, třešně - 400 g
- hrozny a celé švestky - 350 g
- švestky půlené - 450 g
- hrušky - 300 g
- jahody a zahradní maliny - 600 g + 1 g kyseliny citrónové
- rybíz červený i černý - 800 g
- višně - 600 g
- mirabelky a zahradní ostružiny - 500 g
- jeřabiny - 1500 g (předvaříme je v nálevu)
Pokud budeme ovoce sterilovat později, zaléváme je nálevem studeným. Připravujeme-li jen malé množství kompotu, můžeme ovoce ve sklenicích prosypat cukrem (3 - 5 lžic na 1 větší sklenici) a pak zalít vroucí rvodou.
-> Žádná retro nuda! Objevte jablečný kompot, který je božský jako dezert i doplněk k masu

Zavařování - sterilování
- Naplněné sklenice hned uzavřeme víčkem pomocí speciální hlavy nebo kleštěmi na utahování víček.
- Vložíme do zavařovacího hrnce s teplou vodou. Sklenice mají z vody vyčnívat jen 1 - 2 cm, voda má být asi o 30°C teplejší než náplň sklenic.
- Hrnec hned uzavřeme, vsuneme teploměr a rychle zahříváme (20 minut, nejdéle však 30 minut) na sterilační teplotu - většinou na 85°C (višně na 80°C, hrušky, jeřabiny na 90°C) a při této teplotě kompoty sterilujeme 25 - 30 minut.
- Po ukončení sterilace sklenice opatrně přendáme a necháme vychladnout. Sklenice můžeme ihned po vyndání z hrnce převrátit - zjistíme tak, zda je víčko dobře utěsněné (případně je dotáhneme).
Drobné ovoce můžeme sterilovat také metodou "mimo obal". Připravené ovoce ponoříme do vařícího cukerného roztoku, krátce povaříme 5 - 12 minut podle velikosti plodů a hned plníme do čistých, nahřátých sklenic.
Zalijeme vařícím nálevem, v němž jsme ovoce vařili, okraje sklenic rychle otřeme, sklenice uzavřeme vyvařenými víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme je pomalu vychladnout. Dávka ovoce je dvě třetiny, dávka nálevu jedna třetina.
-> Jak udělat angreštový kompot, který nezůstane léta ve spíži

Džemy
Džemy připravujeme z ovoce, které zahušťujeme do rosolovité konzistence. Džemy z méně zralého ovoce lépe rosolují pro vyšší obsah želírujícího pektinu.
- Ovoce očistíme, větší plody nakrájíme na menší kousky, podlijeme trochou vody a dusíme v kastrolu nebo v tlakovém hrnci, až ovoce přiměřeně změkne.
- Dušené ovoce nebo syrové měkké ovoce prolisujeme a v dávkách asi 1 kg vaříme prudkým varem v širokém, nízkém kastrolu, aby odpařovaná dávka byla co největší a marmeláda byla rychle uvařená.
- Odpaříme asi třetinu objemu, přidáme asi 2 % cukru a dále vaříme za stálého míchání. Po chvilce k ovoci s malým obsahem pektinů přidáme Pektogel rozmíchaný s moučkovým cukrem.
- Po rozpuštění přisypáváme po malých dávkách krupicový cukr tak, aby se nepřerušil var. Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou pro málo kyselé ovoce a vyzkoušíme, zda marmeláda již dostatečně rosoluje.
- Marmeládu plníme do sklenic horkou, okraje sklenic ihned utřeme utěrkou a připevníme horká víčka. Skleničky obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí je otřeme a obrátíme zpět.
-> Dokonalé retro: Vsaďte na dýni v kompotu

Uvařte si s námi
Recepty, které by vás neměly minout:
Višňová marmeláda

Cuketový kompot

Hruškový džem

Vánoční hruškový kompot

Babiččin švestkový kompot
