1 kg | cukr | |
2 dl | ocet | |
2 l | voda | |
4 kg | cuketa | |
1 ks | citron | |
skořice celá | ||
10 kapek | pomerančová tresť (ananasová) |
Cukety, můžeme použít i přerostlé, oloupeme a zbavíme měkkého středu z jádry. Dužinu nakrájíme na kostky 2x2cm. Kostky vkládáme do mísy a zalijeme je vodou s octem. Vše necháme 24 hodin odstát, ale občas směs promícháme, aby horní vrstva neokorala. Po odstátí vše přelijeme do hrnce. Přidáme cukr a skořici a vaříme tak dlouho, až cuketa zesklovatí. Doba vaření se pohybuje kolem 30 minut. Pak cuketu vyndáme cedníkem, ale roztok dále svaříme asi na 2/3, přičemž do něj přidáme plátky z omytého citronu bez pecek. Nakonec do roztoku přidáme podle chuti pomerančovou nebo ananasovou tresť a přecedíme jej. Zatím si naskládáme cuketu do sklenic. Pak je zalijeme připraveným nálevem, uzavřeme a sterilujeme obvyklým způsobem. Stejným způsobem můžeme upravit i dýni.
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!
Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě vrcholí, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.
Videorecept: Cuketa pečená nasucho jako výborný salát či předkrm
Ne každý recept na dobrý pokrm musí být drahý a složitý, abychom jím potěšili naše chuťové pohárky. Cuketa opečená nasucho je jasným důkazem.
Autor:E.v.a.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena