V době předvánoční a vánoční leckdy nezbývá čas na přípravu časově náročných pokrmů, a přesto je nutné slavnostní pokrm připravit, například při narozeninové oslavě. Nabízí se tak příprava minutek.
Minutková jídla se těší velké oblibě. Jsou velmi atraktivní, dají se podávat jako slavnostní pokrm, ale nejdůležitější je, že jejich příprava není časově náročná. Musíme však dbát na to, abychom měli všechny potřebné suroviny dopředu připraveny, nakrájeny, aby vlastní příprava byla co nejkratší.
Pokud se rozhodneme k přípravě minutky z masa, pak je vhodné dodržet některé zásady.
K přípravě minutek používáme nejkvalitnější maso a dbáme také na to, aby bylo vždy čerstvé.
U vepřových žebírek odsekneme horní část kosti, takzvané obratlové výčnělky. Okraje masa nasekneme nebo nařízneme, aby se nám plátky při pečení nekroutily.
Aby maso bylo vláčnější a měkčí, nakládáme některé druhy do oleje a různě kořeněných marinád.
Maso při tepelné úpravě rychle opékáme, a to po obou stranách na horkém oleji., abychom vytvořili na povrchu ochranný obal z bílkovin, který zabrání vytékání šťávy. Maso tak zůstane šťavnaté a vláčné. Dlouhým opékáním maso tuhne.
Jestliže budeme maso grilovat na jehle, pak ho nejdříve potřeme olejem.
Některé druhy minutek podléváme vývarem z masa, ale můžeme použít i vývar z bujonu nebo jen podlít vodou, vínem, pivem.
Rozhodneme-li se pro jinou úpravu, pak lze zvolit některou z nabízených možností:
Výpek zaprášíme moukou hned po vyjmutí masa, mírně orestujeme, zalijeme vývarem, promícháme a provaříme, nakonec šťávu můžeme zjemnit kouskem másla.
Výpek zahustíme přidáním solamylu rozmíchaného v trošce studené vody, provaříme; zvýraznit chuť můžeme ochuceným máslem
Minutky z masa je vhodné jen mírně dozdobit čerstvou zeleninou.
Pro slavnostní příležitosti je možné minutky také flambovat. Znamená to, že pokrm při jeho podávání přelijeme alkoholem a následně zapálíme. Při tom však používáme jen nápoje s vyšším obsahem alkoholu (min. 40 %). Flambováním získá pokrm velmi dobrou aromatickou chuť a zajímavý vzhledový efekt. Musíme ale při flambování dodržet bezpečnostní zásady - lít na pokrm alkohol lžící, ne z láhve, nikdy nedoléváme alkohol na již hořící pokrm a zapalujeme pokaždé špejlí nebo dlouhou třískou. Zapálený pokrm dále nemícháme, už by nehořel.
Hovězí steak Yamato na zeleném pepři
(doba přípravy 30 min )
Sekaný hovězí biftek se žampiony a cuketou
(doba přípravy 45 min )
Vepřová panenka s pažitkovou omáčkou
(doba přípravy 45 min )
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena