Na klasickou českou kuchyni nedá kde kdo dopustit, avšak to, co nám určují hygienická nařízení Evropské unie, je pro naše mlsné jazýčky téměř k pláči.
Svíčková se šesti nebo gulášek? Klasickým obrazem může být třeba rodinný výlet, když kolem poledne vyhládne, žaludek si začne žádat své. A proto se rozhodneme uspokojit svou potřebu a navštívíme nejbližší restauraci s vidinou třeba klasických hotovek.
Taková svíčková, je nejžádanějším pokrmem v českých restauracích. Hovězí maso naložené v kořenové zelenině, voňavý špek, tymián, máslo, trochu octa a koření, ale zde právě narážíme na zásadní problém, který má s Evropskou unií co do činění. Každá správná kuchařka/kuchař vám řekne, že správná svíčková se musí předem naložit a nechat pěkně uležet, aby nasákla aroma a chutě všech do ní přidaných ingrediencí a to minimálně 24 hodin. A takový guláš - ten se sice uvaří hned, ovšem nejlepší guláš je odleželý a jeho chuť je nejlepší až druhý den. Stejně je na tom spousta jiných pokrmů. Nejlépe prostě chutnají až druhý den po uvaření. Například, aby se správně uležel bramborový salát, potřebujete ho také alespoň přes noc nechat v chladničce odpočinout, i když to není nutné.
Tak zde nemůže být pochyb o tom, že je potřeba nechat maso naložené v marinádě delší dobu, než se marináda dobře natáhne do masa. Čína, i když ji každý dělá jinak, se většinou připravuje také v marinádě. A tak je potřeba připravenou, naloženou čínu přikrýt alobalem a nechat uležet v chladničce. Všechna tato oblíbená jídla mají jedno společné, na to aby byla opravdu chutná, potřebují čas na odpočinek. Prostě okamžitá konzumace je sice nemožná, ovšem chuť jídla není taková, jaká by měla být.
A co s tím, když kuchaři v restauraci nesmí pokrmy uchovávat do druhého dne? Chtějí snad zničit kouzlo gastronomických delikates? Co nám zakážou příště? Co takové nakládané sýry, utopenci? Hrozí v budoucnu těmto pokrmům záhuba? Do Evropské unie se naše země hrnula, jak když se po našem vstupu stane velký zázrak a ze země zmizí všechno zlo a chudoba, ale teď když vidíme, co s námi europoslanci vymýšlí, je nám spíš do pláče. Toto nařízení má svá pro a proti. Pro jedny logické řešení a správný krok k čerstvosti nabízených pokrmů v restauracích, pro druhé fakt k vzteku. Na jedné straně pochopitelné, že restaurace nesmí nabízet staré a prošlé pokrmy, na druhou stranu prostě uležený guláš je na chuť nejlahodnější a s tím čerstvým nemůže soupeřit. Takže do té doby, než ti co taková nařízení vydávají objeví rozdíl mezi čerstvým a jednodenním gulášem, nám nezbývá nic jiného, než buď se smířit s tím co restaurace nabízí nebo si svíčkovou hezky doma naložíme a necháme jí uležet a guláš si prostě uděláme den předem. A budeme doufat, že taková nařízení , která se prozatím týkají jen restauračních zařízení, nebudou do budoucna týkat i domácností. Snad nás doma za dveřmi hygienické kontroly čekat nebudou.
Foto: Profimedia
Autor:Michy