
Cuketový perník je geniální způsob, jak spotřebovat přerostlé cukety, aniž by to kdokoli u stolu poznal. Díky cuketě je krásně vláčný, drží tvar a zůstává šťavnatý i druhý den. A co je nejlepší? Hodí se na svačinu, ke kávě i jako nenápadný dezert do krabičky.
Cuketa se dá upravovat na stovky způsobů. Hodí se k vaření, dušení, zapékání i do těst - slaných i sladkých. Připravovat tak můžeme bez obav cuketové placky, stejně jako cuketovou polévku, cuketový guláš nebo cuketové buchty.
Zrovna cuketový perník představuje jednoduše elegantní způsob, jak spotřebovat přerostlé cukety, aniž by to kdokoli u stolu poznal. Díky cuketě je krásně vláčný a zůstává šťavnatý i druhý den. Hodí se na svačinu, ke kávě i jako moučník s sebou na výlet do krabičky.
-> Co s cuketou? Zkuste recepty na cuketové buchty, které zmizí dřív, než vychladnou
Pokud máme opravdu hodně cuket, můžeme upéct rovnou dvojitou dávku a část zamrazit. Cuketový perník totiž chutná výborně i po rozmražení.
-> Vlastní perníkové koření udělá z vašeho perníku jedinečný požitek
Na cuketový perník si připravíme menší cuketu, budeme potřebovat 300 g čisté váhy. Dále si přichystáme tři menší jablíčka, 250 g třtinového cukru, 350 g hladké mouky, 2 dl rostlinného oleje, 3 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček kypřícího prášku do perníku, 2 - 3 lžíče kakaa a mandle (100 g).

Cuketu oloupeme, vydlabeme střed se semínky a odvážíme si 300 g. Jablka oloupeme, vyjmeme jádřinec a rozkrájíme.

Do větší mísy rozklepneme vajíčka, přidáme vanilkový a třtinový cukr. Směs dohladka vyšleháme.

Cuketu s jablky nastrouháme.

Nastrouhanou cuketu s jablíčky vmícháme do vyšlehané vaječné směsi.

Postupně přidáváme hladkou mouku promíchanou s práškem do perníku a přiléváme olej. Těsto stále mícháme.

Nakonec do těsta vmícháme kakao a mandle nasekané na nudličky (70 g), zbytek si odložíme na vršek perníku.

Dobře rozmíchané těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech, vrch těsta posypeme zbytkem mandliček.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme zhruba 25 minut. Na konci pečení vezmeme špejli, píchneme ji do středu moučníku a vytáhneme. Pokud je špejle suchá, máme upečeno.
Upečený perník z cukety a jablek necháme mírně vychladnout, poté můžeme začít krájet na kostky.

Jednotlivé porce cuketového perníku s jablky rozdělíme na dezertní talířky a můžeme podávat. Moučník skvěle chutná k odpolední kávě.

Podle chuti můžeme cuketový perník s jablky pocukrovat a doplnit kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.

Perník na plech: Záchrana k snídani i hvězda nedělního odpoledne
Litý perník dobře známe asi všichni. Jde o oblíbenou buchtu, do které suroviny jen zamícháme a vylijeme na plech. A ještě chutná snad úplně všem! Z obyčejného perníku k svačině však můžeme snadno vyčarovat i perník de luxe, který obstojí i jako narozeninový dort.
Jak na dezerty z dýně: Připravte si tiramisu, bábovku nebo perník
Dýně je v české kuchyni čím dál oblíbenější surovinou, a to nejen na přípravu dýňové polévky ale i dezertů. Její jemná, mírně nasládlá chuť a vláčná textura se skvěle hodí na těsta do koláčů, bábovek, buchet, perníků nebo muffinů.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena