Historie rafinovaného cukru
Číňané tvrdí, že mimo jiných významných prvenství jsou právě oni první, kdo kdy vyrobil třtinový cukr. Řemeslo výroby třtinového cukru možná mohlo být předáváno stovky let od generace ke generaci už od starověku, ale mnohem pravděpodobnější je, že Číňané toto řemeslo okoukali od Indů.
Cukrová třtina, gigantická rákosovitá rostlina, má totiž svůj původ na území Indie. Indické mýty, které však nelze vědecky potvrdit, říkají, že původ třtinového cukru sahá až daleko do historie. Podle legendy přišel praotec Budhy ze země cukru jménem Gur. Sanskrtský epos Ramanyana ze 12. století před Kristem popisuje hostinu se stoly plnými sladkostí a sirupů.
Co je však jisté je to, že cukrová třtina se z Indie dostala k Černému moři, přes Perský záliv do Afriky a dál. Cukr se dokonce stal uznávanou a drahou medicínou Evropanů a jistou dobu byl určen výhradně bohatým a vlivným lidem. První továrnu na výrobu cukru vystavěli Arabové na ostrově Kréta okolo roku 1000 našeho letopočtu.
V 15.století se centrem evropského cukru staly Benátky. Ve stejném století odplul Columbus dobývat "Nový Svět" a je zaznamenáno, že v roce 1493 s sebou vzal rostliny cukrové třtiny, které zasadil kdesi v Karibiku. Klima zde bylo tak příhodné, že nejen že se ujala rostlina, ale dokonce se rychle rozvinula i výroba cukru.
Teprve v roce 1747 byl nalezen jiný zdroj cukru - cukrová řepa a v roce 1750 vyprodukovalo 120 britských rafinérií neuvěřitelných 30 tisíc tun cukru. I přesto byl cukr stále nazýván jako bílé zlato. V roce 1880 nahradila řepa doposud hlavní zdroj cukru - třtinu a to především díky nenáročnosti řepy na podnebí.
Je také zajímavé, že v 17. a 18. století byla populárním ekonomickým substitutem pro rafinovaný cukr melasa. Dokonce se stala jedním z trojice nejvíce obchodovaných komodit společně s rumem a otroky.
Cukr dnes
Dnešní moderní cukerný průmysl je stále pod vlivem mocenských zájmů a to na všech úrovních a napříč celým světem. Celosvětová roční produkce cukru se pohybuje okolo 130 milionů tun. Z toho největší podíl vytvářejí rafinérie v Evropě, Brazílii a Indii.
Hlavní zdroje cukru
Na závěr si popíšeme rostliny, které jsou hlavními zdroji cukru při jeho výrobě.
Cukrová třtina
Cukrová třtina je druh tropické trávy, která vyžaduje silný sluneční svit a vydatný přísun vody potřebný pro vydatný růst. Třtina se velice podobá bambusovému rákosu a roste přibližně rok. Pokud se třtina sklidí tak, aby se neporušily kořeny, znovu vyroste za 12 měsíců. Přibližně 10% hmotnosti rostlin tvoří cukr, ale tato hodnota se mění v závislosti na mnoha faktorech.
Cukrová řepa
Cukrová řepa je dvouletá rostlina. Cukr produkuje během prvního roku svého růstu. Stejně jako cukrová třtina má řepa mnoho kultivarů, mezi kterými si farmáři mohou vybrat ten nejvhodnější pro jejich lokalitu.
Sacharóza se nachází v cibulovitém kořeni této rostliny, který se podobá tlustému pastináku. Obsah cukru je 17% celkové hmotnosti rostliny. To znamená, že by mělo být lukrativnější pěstovat cukrovou řepu místo třtiny. Problémem však je, že na jednom hektaru řepného pole by mohlo být několikanásobně více rostlin cukrové třtiny. A tak si farmáři vybírají vhodnou rostlinu především vzhledem ke klimatickým podmínkám, které panují na jejich plantážích.
Cukr v České republice
Významné cukrovary v naší zemi by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Jsou to cukrovary zpracovávající cukr především z cukrové řepy, která se u nás i pěstuje. Pokud jste někdy navštívili nějaký větší cukrovar, tak jistě víte, že v takové továrně naleznete obrovské varné tanky a sila z oceli a železobetonu. Pokud máte nějaký zážitek z návštěvy cukrovaru, nebo máte-li oblíbenou značku cukru, tak neváhejte a podělte se s námi v diskuzi pod článkem.
Fotka:
Photos.com